Curtea Constituțională îl obligă pe președintele Klaus Iohannis să ia imediat o decizie în privința numirii Olguței Vasilescu și a lui Mircea Drăghici în Guvern. Judecătorii au publicat în această după-amiază motivarea deciziei de acum două zile. Atunci Curtea Constituțională a stabilit că remanierea parțială a Guvernului Dăncilă înseamnă de fapt un blocaj instituțional provocat de președintele Iohannis.
Astăzi au apărut și argumentele: premierul nu are obligația de a-l consulta pe președinte atunci când vrea o remaniere guvernamentală, iar șeful statului nu poate refuza numirea unui ministru pe criterii de competență decât o singură dată.
Curtea face însă o clarificare față de precedentul Nicolai din 2008 – refuzul succesiv e acceptat, dar numai pe criterii de legalitate – cetățenie, domiciliu care trebuie să fie obligatoriu în România, condamnări penale. Analiza asupra competențelor poate fi făcută doar o singură dată.
„Președintele re dreptul de a refuza motivat numirea propusă ori de câte ori constată că nu sunt îndeplinite criteriile de legalitate pentru numirea în funcția de membru al Guvernului. Totodată, potrivit Deciziei 98 din 2008, președintele poate refuza motivat o singură dată pe criterii ce țin de corespunderea persoanei cu funcția propusă. (…) Președintele României nu are dreptul la o proprie opțiune în cadruml mecanismului constituțional de numire existent la rândul său, premierul nu poate reitera propunerea de ministru în sensul că nu poate indica aceeași persoană pentru aceeași funcție, la același minister”, se arată în document.
Altfel spus, câtă vreme premierul nu nominalizează a doua oară aceeași persoană pentru același minister, iar un refuz a existat deja, a doua nominalizare trebuie acceptată.
Președintele a refuzat deja numirea Olguței Vasilescu la Ministerul Transporturilor și pe cea a lui Ilan Laufer la Ministerul Dezvoltării. Motivele respingerii trebuie acum explicate în scris. A doua variantă a remanierii a adus numele Olguței Vasilescu la Dezvoltare și pe cel al Lui Mircea Drăghici la Transporturi.
CCR arată de asemenea că, deși nu există un termen explicit în Constituție, decizia de revoxcare a unui ministru nu poate fi amânată fără un termen precis, iar refuzul unei nominalizări se motivează de îndată.
Redactarea-fulger a motivării vine după ce ieri, liderul PSD, Liviu Dragnea, i-a atras atenția președintelui că în opinia sa decizia trebuie luată imediat.