Deputaţii supun votului, miercuri, moţiunea împotriva ministrului Justiţiei, acuzat că, din cauza controversatelor reforme pe care le-a iniţiat, România este criticată de partenerii europeni și juriștii Comisiei de la Veneția.
În apărarea sa, de la tribuna legislativului, Tudorel Toader a invocat nevoia unei normalităţi fără abuzuri, în care suspecţii să nu mai fie ţinuţi în închisoare, pentru ca mai apoi să îşi dovedească nevinovăţia şi să fie achitaţi.
Preşedintele Uniunii Salvați România a declarat, marţi, că ministrul Justiţiei a devenit impresarul unor infractori şi al grupării pe care aceştia o reprezintă, “un adevărat satrap al Justiţiei”. Dan Barna a spus că Tudorel Toader nu are nicio scuză şi înţelege foarte bine “nemernicia politică” și că ar putea intra în istorie ca “omul care a siluit legile”.
Deputat al Partidului Mișcarea Populară, Marius Paşcan consideră că Tudorel Toader a băgat apă în rezervorul de benzină al Justiţiei, a înfipt cuie în cauciucuri, i-a spart parbrizul şi i-a concediat pe piloţii principali.
Preşedintele Partidului Social Democrat a precizat că deputaţii PSD vor vota “după propria conştiinţă” la moţiunea simplă împotriva ministrului Justiţiei.
“(…) Nu le dau eu, pentru că s-au tot dat sugestii din partea altora, în legătură cu domnul Toader. Unii le spun: ‘Domnule, să nu mai fie’. Alţii le spun: ‘Neapărat să rămână’. Şi am zis că cel mai bine este să judece colegii şi să voteze în consecinţă. (…) Eu nu pot să întorc niciodată mâna la spate deputaţilor PSD”, a afirmat Liviu Dragnea, la Palatul Parlamentului.
Deputatul ALDE Steluţa Cătăniciu a susţinut că, pentru a i se face loc lui Augustin Lazăr la conducerea Parchetului General, predecesorul Tiberiu Niţu a fost pus sub învinuire pentru abuz în serviciu.
Pe motiv că marți a avut o zi plină, ministrul Justiţiei a amânat pentru miercuri publicarea documentelor care să susţină cererea de revocare a lui Augustin Lazăr, căruia Tudorel Toader îi reproșează deficienţe manageriale și comentarii politice.