Mostre de sol prelevate de pe fața nevăzută a Lunii de modulul misiunii chineze Chang’e-6 au fost transferate cu succes unei sonde orbitale pentru a fi aduse pe Pământ. Sonda fără echipaj uman ar urma să aterizeze pe 25 iunie în regiunea Mongolia Interioară din China.
Dacă misiunea se va încheia cu succes, China va deveni prima țară care va reuși aducerea pe Pământ a unor mostre de sol selenar prelevate de pe fața nevăzută a Lunii, care ar putea dezvălui mai multe informații despre originile sistemului solar.
Sonda a petrecut două zile pe suprafața satelitului natural al Pământului. În timp ce se afla pe Lună, misiunea a desfășurat un drapel chinezesc confecționat din bazalt.
Șeful agenției spațiale americane, Bill Nelson, a felicitat China însă a cerut totodată acestei țări să fie mai deschisă în ceea ce privește activitățile sale spațiale.
El a avertizat în repetate rânduri că Statele Unite se află într-o “cursă spațială” cu China pentru revenirea misiunilor cu echipaj uman pe Lună, adăugând că țara asiatică va revendica orice resurse de apă pe care le-ar putea găsi acolo.
Sursa foto: Shutterstock