Nouă morminte care datează din epoca bronzului au fost descoperite în zona Cârlomăneşti, din judeţul Buzău, de către specialişti ai Muzeului Judeţean.
Obiectele găsite vor fi restaurate şi vor ajunge, cel mai probabil, printre celelalte exponate ale muzeului, care are o sală de expoziţie dedicată epocii bronzului şi descoperirilor făcute pe teritoriul Buzăului.
Potrivit directorului Muzeului Judeţean Buzău, Laurenţiu Grigoraş, la Cârlomăneşti au fost reluate săpăturile după o pauză de câţiva ani, şi în trecut fiind făcute descoperiri arheologice importante în această zonă.
Până acum, la Cârlomăneşti au fost descoperite zeci de morminte, iar cercetătorii cred că au dat peste un cimitir care se întindea pe zeci de hectare. De această dată, specialiştii au descoperit nouă morminte, în care au fost înhumate persoane care au trăit pe teritoriul judeţului în perioada 2000 – 1600 înainte de Hristos.
”Sunt unele morminte mai la suprafaţă care nu sunt foarte bine păstrate din cauza lucrărilor agricole si unele la adâncimi mai mari unde avem inventare foarte boghate. De regulă, fiecare mormânt are minimum trei vase.
Apar şi piese de bronz, inele de buclă, folosite la prinderea părului după ce era împletit, brăţări, coloane de bronz care erau puse la gât, fusaiole, vase foarte frumoase, unicat pentru epoca bronzului în România, pe de o parte prin formă, dar şi prin păstrarea foarte bună a vasului.
Am găsit un vas în formă de porumbel în care erau opt fragmente de oase de la picioarele de porc, folosit probabil ca jucărie pentru copii”, a declarat pentru News.ro Mihai Constantinescu, cercetător la Institutul de Antropologie al Academiei Bucureşti.