Morile de vânt fac parte din istoria Olandei. Pe întinsul țării sunt peste 1.000 de astfel de mori. Nu e un număr mare dacă ne gândim că în trecut, în Olanda, erau peste 10.000.
În prezent, cea mai mare concentrare de mori de vânt se găsește lângă satul Kinderdijk, în traducere Digul Copilului. În trecut, rolul lor era acela de a controla excesul de apă din poldere – porțiuni de pământ aflate sub nivelul mării. Astăzi, deși sunt perfect funcționale, au un rol decorativ și, desigur, turistic.
Kinderdijk se află la doar 16 kilometri de Rotterdam, așa că dacă ajungeți în cel mai mare port comercial al Europei, merită să vă abateți puțin din drum și să dedicați o zi acestui sat unic în lume.
Cele 19 mori sunt unele dintre cele mai cunoscute atracții turistice din Olanda și fac parte din patrimoniul UNESCO. În timp ce le vizitezi, poți să-ți faci o idee despre cum trăiau oamenii în trecut. Un bilet de intrare costă 4 euro de persoană. Turiștii pot închiria și bărci pentru a se plimba de la o moară la alta.
Un alt reper pentru pasionați este Zaanse Schans. Este un muzeu în aer liber al morilor de vânt. Se află la o aruncătură de băț de Amsterdam, de unde se poate ajunge cu trenul, autobuzul sau, evident, pentru că suntem în Olanda, cu bicicleta. Cu autobuzul, călătoria durează vreo 40 de minute, iar cu trenul un sfert de oră. Cu bicicleta, ei bine, depinde de condiția fizică a fiecăruia.
Odată ajunși aici, veți vedea mori de vânt din secolele 18-19, foarte bine conservate. Au fost aduse din toată țara. Pe lângă mori, sunt și case tradiționale olandeze. Veți găsi inclusiv făbricuțe de brânză, unde puteți face degustări. După ce veți vedea tot satul, faceți o excursie cu barca, la bordul căreia puteți să luați masa. Și dacă vreți să zăboviți mai multe zile în zonă, sunt câteva hoteluri în care vă puteți caza.
În Olanda există chiar Ziua Națională a Morilor de Vânt. Se sărbătorește în a doua sâmbătă a lunii mai, zi în care toate morile arborează steagul olandez, iar vizitatorii pot intra gratuit.