Confidenţialitate

Monumentele naturale Sfinxul și Babele aparțin județului Dâmbovița, în urma unei decizii judecătorești. Răspunsul Prefecturii Prahova | AUDIO

Instanța a decis: monumentele naturale Sfinxul și Babele nu aparțin județului Prahova, ci se află în Dâmbovița. Decizia dată de Tribunalului Râmnicu Vîlcea nu este definitivă.

UPDATE: Prefectura Prahova a transmis un comunicat de presă prin care specifică faptul că cele două monumente „sunt si rămân în domeniul public al orașului Bușteni”:

„Menționăm că limita teritorială între cele două localități din județe diferite nu schimbă ceea ce este deja stabilit prin Hotararea de Guvern nr. 1359/2001, care atestă apartenența celor două monumente naturale la domeniul public al județului Prahova, respectiv al orașului Bușteni.

Indiferent de rezultatul final al procesului, monumentele naturale Babele și Sfinx sunt si rămân în domeniul public al orașului Bușteni.”

Autoritățile din Dâmbovița sunt convinse că vor avea câștig de cauză și în eventualitatea unui recurs intentat de prefectura Prahova.

Procesul a fost intentat de prefectura Dâmbovița, încă din anul 2015. Prefectul Aurelian Popa a povestit la Europa FM cum a început totul:

„Orașul Bușteni și-a trecut în domeniul public al localității Sfinxul și Babele, în condițiile în care erau pe teritoriul județului Dâmbovița și de aici s-a pornit acest proces. Ele nu sunt două monumente construite de cineva să ți le treci în domeniu ca și cum ai făcut o investiție, ele sunt două monumente naturale.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Autoritățile din Dâmbovița au adus în fața instanței hărți și documente care atestă că Sfinxul și Babele aparțin acestui județ:

„Hotărârea pronunțată statuează starea monumentelor naturale Sfinxul și Babele, importante atracții turistice din Munții Bucegi, pe teritoriul administrativ al comunei Moroeni, județul Dâmbovița. A avut la bază și o expertiză făcută de oficiul județean de cadastru cu hărți, cu planuri, suntem foarte siguri că vom câștiga și recursul.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Din cauza acestui conflict, nu s-au putut face investiții în zonă, mai spune prefectul județului Dâmbovița:

„Pentru noi, aceste două importante monumente naturale reprezintă reperul județului Dâmbovița în zona de munte. Nu am acum să vă spun o dată de când sunt hărțile, dar sunt din perioada interbelică. Lăsate într-o dispută între cele două entități, nici nu s-au putut crea condiții, criterii și investiții în această zonă.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Autor: Florentina Mihăiță

Citește și: Pierderi de aproximativ 2.000 de miliarde de dolari în 2021 pentru turismul mondial, din cauza pandemiei