Bolile cardiovasculare cauzează de trei ori mai multe decese decât afecțiunile oncologice, de aceea prevenția bolilor cardiovasculare, dar și prevenția unui al doilea episod cardiovascular sau a complicaţiilor, la pacientul care a supraviețuit unui infarct de miocard, spre exemplu, sunt esențiale.
Medicul de familie reprezintă o verigă importantă în monitorizarea pacienților cu afecțiuni cardiovasculare, împreună cu medicul cardiolog. Acesta urmărește factorii de risc cardiovascular, atât cei modificabili precum sedentarismul, alimentația nesănătoasă, hipertensiunea arterială, fumatul, diabetul, dar și cei nemodificabili precum vârsta, ereditatea, sexul și ajută pacientul pentru a preveni bolile cardiovasculare.
De asemenea, medicul de familie monitorizează pacientul care a suferit un eveniment cardiovascular și îl ajută pe acesta în prevenirea apariției unui al doilea episod.
Mai multe detalii despre monitorizarea pacientului cu infarct găsiți pe inimisanatoase.ro. ,,Tu știi câte vieți are inima ta?” – o campanie desfășurată de SNMF și FOBAC.