”Sacrificiul este prin excelență individual. Sacrificiul de grup, deși mai rar, este mai degrabă o formă de solidaritate. Ca să vorbesc pe caz concret, toate națiunile lumii au fost de acord primăvara trecută nu să sacrifice economia, căci ar fi murit de foame dacă ar fi acceptat asta, ci să oprească o parte a ei, în ideea de a recupera ulterior împreună, susținându-ne unii pe alții, pierderile acceptate, pentru a salva vieți. Și, pentru o vreme, multe vieți chiar au fost salvate.
Un pact general de solidaritatea a fost semnat între noi, oamenii, la începutul acestei încercări istorice, numite pandemia de coronavirus. Sau, cel puțin, așa ar fi trebuit. Prin intermediul subvențiilor acordate de la bugetele publice noi toți susținem domeniile economice închise, îi susținem material și moral pe cei aflați în linia întâi, de la medici de ATI și până la casierii de supermarcket, îi susținem pe cei care au luat virusul, prin restrângerea locurilor din spitale pentru ceilalți bolnavi, acestea sunt solidarități de grup și, punctual, sacrificii individuale, pe care specia umană le-a făcut, o vreme, pentru a depăși acest moment critic.
După o vreme, scurtă, pactul de solidaritate a început să cadă, iar dacă stai să analizezi în detaliu ce s-a întâmplat în această vară, s-ar putea să realizezi că exact înțelegerea inadecvată a noțiunii de sacrificiu este cea care a provocat eșecul omenirii de a opri răspândirea coronavirusului și reaprinderea pandemiei.
(…) Probabil cel mai important sacrificiu pe care omenirea l-a făcut în această pandemie, n-a fost sacrificiu ci sacrificare. Puțin afectați de virus, copiii noștri au pierdut totuși un an din educația lor, ba vor mai și plăti, în viitor, și datoriile pe care noi acum le facem solidari, miliarde și miliarde pentru salvarea economiei.
Generații și generații vor plăti din salariile lor taxe pentru a acoperi aceste deficite pe care noi acum le facem pentru a-i salva nu pe cei mai tineri, ci pe cei mai vârstnici.
Într-o zi s-ar putea să ne înțeleagă că am fost solidari și pe banii lor, sau să ne condamne. Depinde cât de bine vom reuși să-i educăm, să-i învățăm adică despre sacrificiu și solidaritate”, spune Moise Guran la Rock & Talk.
Emisiunea Rock&Talk poate fi ascultată în fiecare seară de joi, de la ora 21:00, la Europa FM și pe europafm.ro în cadrul unui podcast săptămânal.