Confidenţialitate

Moise Guran: “La referendumul de weekendul ăsta se pregătește o fraudă rudimentară, cu autobuze de plimbaci din sat în sat”

“Mi se confirmă cele mai urâte bănuieli – la referendumul de weekendul ăsta se pregătește o fraudă rudimentară, cu autobuze de plimbaci din sat în sat, cum făcea Dragnea în vremurile sale de glorie, fără grețuri și fără jenă, riscurile fiind anulate pur și simplu prin lege”, consideră Moise Guran într-o analiză publicată pe blogul său, moise.ro.

După o înșiruire de dovezi pe care jurnalistul le consideră evidente pentru susținerea teoriei sale, Moise Guran atrage atenția că opiniile sale nu sunt o invitație la boicot sau o poziționare față de referendumul pentru redefinirea familiei în Constituție: ”Luați și acest articol al meu ca pe unul de informare leală, iar nu ca pe un îndemn la vot sau la boicot. Ca promotor al votului, în general, m-am abținut să vă îndemn la boicot, indiferent ce cred eu despre tema acestui referendum, sau ce voi face eu în acest weekend. Nu-i condamn pe cei care au făcut-o, dar eu peste câteva luni vă voi îndemna să mergeți la vot, la alegeri, așa că nu puteam să fac exact pe dos acum. În același timp, avalanșa de ură, valurile de dispreț reciproc, lipsa de scrupule și cinismul manipulărilor de ambele părți, m-au îngrijorat profund. Suntem într-un conflict de început de ev mediu, când omenirea se războia pe chestiuni irelevante, de tipul Dumnezeu s-a odihnit sâmbăta sau duminica, sau chipul Lui poate fi sau nu zugrăvit pe icoane. Și atunci, ca și acum, aprinși de o contradicție puerilă dar orbiți de dinamica ei, oamenii au ignorat esența politică a demersului, urmărind uneori prea cinic victorii iluzorii. Dar despre asta o să vă vorbesc mai mult după referendum”.

Moise Guran urmărește, punct cu punct, evenimentele ultimelor zile care îi susțin afirmațiile privind o posibilă fraudare masivă a votului din weekendul 6-7 octombrie, când este programat referendumul pentru redefinirea familiei în Constituție:

”– organizarea în două zile nu este neapărat ilegală. S-a mai procedat așa în 2003, tot la modificarea Constituției, dar atunci pragul de validare era de 50%, ceea ce, ca participare numerică, înseamna cam dublu față de cât este nevoie azi. Nu cele două zile sunt importante, ci noaptea dintre ele.

– eliminarea verificării electronice a votului multiplu a dat primele indicii că se pregătește ceva urât. Aplicația există, infrastructura există, iar pretextul pentru nefolosirea acesteia e pueril – referendumul este organizat de ministerul de Interne, iar nu de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). Asta a decis Guvernul Dăncilă prin OUG.

– se votează oriunde, nu numai la secția la care ești arondat, ceea ce este firesc la un referendum. DAR! După ce că a fost eliminată evidența electronică ce avertiza imediat dacă cineva a mai votat o dată, în altă parte, a fost eliminată și declarația pe proprie răspundere a celor care votează la alte secții că nu au mai votat. Ca să n-aibă oamenii emoții.

– dar nici asta nu era suficient. Tot prin OUG a fost introdusă o bizarerie (semnalată de Sorin Ioniță de la EFOR) – numărul persoanelor prezente la vot poate fi mai mare decât cel al voturilor din urnă. Cum ar veni, e suficient să treci pe la secție, nu mai e nevoie să și votezi. Miza fiind oricum validarea, iar nu rezultatul votului. Această prevedere legală pune organele unei eventuale anchete în imposibilitate de a sesiza imediat o fraudare prin raportarea unui număr mai mare de votanți pe liste decât voturi în urnă.

– acum aflăm chiar de la sindicatul polițiștilor că paza secțiilor de votare a fost redusă. Niciodată secțiile de votare (organizate într-o ditamai școala, de exemplu) nu au fost păzite de un singur polițist, ce patrulează probabil perimetrul exterior urnelor. Și dacă-l taie pe polițist o nevoie în noaptea de 6/7 octombrie?

– în fine, ca plasă de siguranță, CNA încalcă legea și dă o dispensă ce permite continuarea campaniei pentru participarea la vot și în zilele de votare. Bănuiesc că ar fi continuat oricum, dar ca să nu mai avem după aceea dezbateri cu amenzi, cazuri de tipul dosarul referendumului din 2012, în care Dragnea a fost condamnat la 2 ani cu suspendare și mulți alții cu executare.

Nu îmi dau seama ce semnifică exact fenomenul retragerii masive a președinților secțiilor de votare (cei mai mulți dintre ei profesioniști ai Dreptului, juriști, avocați, magistrați), dar e posibil ca oamenii să fi înțeles ce se pregătește și să nu dorească să fie nici implicați, nici vizați de eventuale anchete penale după aceea.

Am avertizat acum două săptămâni că acest referendum este, printre altele, și un exercițiu de fraudare a alegerilor din 2019 și 2020. Acum lucrurile sunt mult mai clare. Pentru Liviu Dragnea, singurul risc politic era o participare de 3-4 milioane de oameni, care i-ar fi subminat ultima autoritate pe care o mai are în PSD, aceea de “aranjor” dibaci ce poate câștiga alegerile oricât de nepopular ar fi acesta. Dar omul nu se mulțumește cu atât. Vrea o participare masivă de 7-8 milioane de oameni, reală sau fraudată, pentru pesediști nu contează. Pentru noi ceilalți contează”.

Referendumul pentru redefinirea familiei. Unde se poate vota pe 6 și 7 octombrie

Românii sunt chemați să își exprime voința prin vot, pentru modificarea Constituției României astfel încât căsătoria să nu mai fie definită ca uniunea dintre soți ci dintre un bărbat și o femeie, în zilele de 6 și 7 octombrie, între orele 7.00 – 21.00.

Sâmbătă și duminică, cetățenii vor vota la secția de votare unde sunt arondați, conform listelor electorale permanente. Fiecare participant va prezenta biroului electoral al secției de votare actul de identitate sau adeverința care ține loc de act de identitate.

Persoana care, în zilele referendumului pentru redefinirea familiei în Constituție, se află într-o altă localitate decât cea în care este înscrisă în lista electorală poate să își exercite dreptul de vot în localitatea respectivă, la orice secție de votare, urmând a fi înscrisă într-o lista suplimentară de către președintele biroului electoral al secției de votare, pe baza actului de identitate sau a adeverinței care ține loc de act de identitate.

Pentru alegătorii care se află în străinătate în ziua votării, Ministerul Afacerilor Externe organizează secţii de votare pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare, secţiile consulare şi institutele culturale din străinătate. Ministerul Afacerilor Externe poate organiza, cu acordul autorităţilor străine, secţii de votare şi în afara secţiilor de votare.

Au dreptul de a participa la referendum toți cetățenii români care au împlinit vârsta de 18 ani până în ziua referendumului inclusiv, cu excepția debililor sau a alienaților mintal puși sub interdicție, precum și a persoanelor condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale.

Pragul pentru validarea referendumului pentru redefinirea familiei

La finalul acestei săptămâni, românii trebuie să răspundă prin DA sau NU la următoarea întrebare: ”Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”.

Concret, legea supusă votului prevede modificarea Constituției României pentru ca familia să nu mai fie definită ca uniunea între soți ci că ”familia se bazează pe căsătoria între un bărbat și o femeie”.

Referendumul va duce la modificarea actualei Constituții doar dacă vor merge la vot 5.481.280 de alegători, din care 4.567.734 vor pune ștampila pe „DA”.

România în Direct: Referendum două zile, fără verificarea electronică a participării la vot. Miza, evidentă, întrunirea pragului de 30%

Pe 19 septembrie, dezbaterea România în Direct, la Europa FM, a pornit de la extinderea perioadei de vot de la 1 zi la 2 și implicațiile acestei decizii.