Joi, în Piața Victoriei, la Europa FM, Ioana Ene Dogioiu l-a avut invitat pe Moise Guran.
Moise Guran a vorbit despre monstrul din spatele monstrului: criza economică din spatele crizei Covid-19. Unde suntem, ce ne așteaptă, se vede luminița și cât mai avem până la ea?
“Ceea ce trăim acum, în mod evident, nu se mai compară cu nimic din ceea ce am trăit în ultima sută de ani. Cifrele nu sunt importante. Diferența față de ultima criză financiară (2008) este că aceea a început cu o lipsă de bani, care mai departe a dus la oprirea fabricilor, uzinelor, etc. La o distanță de un an, a indus și o criză socială, adică oamenii își schimbă comportamentul de consum, în principal din cauza creșterii șomajului.
Noi am intrat acum într-o criză economică. Se fac calcule, extrapolări, cu cât va scădea PIB-ul în România, SUA, China. Dar important este că nu suntem în criză financiară. Diferența este că banii nu lipsesc, se tipăresc. Nu vom avea în România criză financiară.
Cum pornim economia, nici asta nu este complicat. Unele sectoare vor porni înaintea altora. Dacia a anunțat că reia activitatea, dar important este cine cumpără mașini Dacia. Compania simte o oportunitate, la fel ca în perioada 2008-2009.
Trebuie să vedem efectele, să vedem cum se va schimba comportamentul oamenilor. Aceasta este o întrebare mai mult pentru psihologi.
Despre măsurile care ar trebui luate – Pentru moment au fost luate doar măsuri de tranzit, șomaj tehnic, amânarea ratelor. Referitor la viitor, trebuie să separăm lucrurile între termen lung-scurt și între planul indidvidual-colectiv.
Statul român e în rând cu lumea. Acum o lună și jumătate, era în procedură de deficit excesiv, era supraîmprumutat după ani la rând în care lua 10 miliarde de euro/an ca să-și plătească facturile curente. Astăzi, toată lumea a ajuns practic la situația în care sunt tipăriți bani și se încearcă repornirea economiei.
Pentru o țară cu foarte multă forță de muncă slab calificată, ca România, s-ar putea ca toată această criză să creeze și niște oportunități. Trebuie să le vedem, să le gândim. Statul trebuie să acționeze, are instrumente pentru asta. Ne-am speriat că au venit sute de mii de români din străinătate. Oameni muncitori, prețioși. Uitați-vă câte nevoie avem de forță de muncă în asistența socială. Avem bani pentru asta, avem și nevoie, avem și forța de muncă.
Cea mai bună protecție socială este să creezi locuri de muncă.
Crizele creează oportunități. Pe simulările cele mai optimiste, economia Zonei Euro tot va cădea cu de 2-3 ori mai mult decât în 2009. Este bine ca fiecare dintre noi să aibă grijă de jobul lui. Fiecare trebuie să fie atent. Lumea se schimbă atât de repede”.
Vezi aici emisiunea integrală: