”Colectiv a fost punctul de plecare a unei revoluții, o schimbare de mental care poate va ajunge undeva…poate nu”, consideră jurnalistul Moise Guran, realizatorul emisiunii România în Direct.
În Ediția Specială Știrile Europa FM, Cristian Tudor Popescu observă cum, la trei ani de la tragedia din Colectiv, autoritățile par să rămână cu aceeași atitudine, după cum a comentat Cristian Tudor Popescu, în direct la Europa FM.
„Aveți un mesaj să transmiteți supraviețuitorilor, părinților, răniților, în urma dezastrului Colectiv de acum trei ani? S-a dat împrejur doamna premier, ca o găină încolțită, și a spus mulțumesc, mulțumesc, dispărând din peisaj. Doamna Viorica Dăncilă este femeie, înainte de asta trece drept om, apoi este femeie și mamă, din câte știu eu. Are, cred, un băiat, o fată. În această triplă calitate deci, de om, femeie și mamă, dânsa nu a emis niciun răspuns la această întrebare”.
La 30 octombrie 2015, în clubul Colectiv, local situat pe strada Tăbăcarilor din București, sute de persoane asistau la un concert al trupei Goodbye to Gravity.
Incendiul a izbucnit din cauza unor artificii aprinse în timpul recitalului. Flăcările s-au extins rapid din cauza izolaţiei tavanului.
Tinerii prezenţi în incintă, peste limita admisă de lege, au rămas captivi întrucât uşa de ieşire era prea strâmtă, iar cea pentru situaţii de urgenţă era blocată.
Unele dintre victime au suferit grave arsuri, externe sau interne, ori au fost prinse în busculada creată.
Numărul deceselor a crescut la 64 în lunile care au urmat incendiului. În 2017, un supravieţuitor s-a sinucis pe fondul depresiei, ridicând bilanţul tragediei la 65 de morţi.