“Se spune că banii nu aduc fericirea, iar acest lucru este adevărat. Dar la fel de adevărat este faptul că lipsa banilor aduce, totuși, destul de multe frustrări și, deci, nefericire, iar din cele două axiome se poate trage doar concluzia că banii nu aduc în mod necesar nici nefericirea, la fel cum nici absența banilor nu are cum să aducă fericirea. Păi, atunci poate, pur și simplu, banii au legătură cu orice altceva, dar numai cu fericirea nu.
Oamenii care fac din acumularea de bani un scop în viață greșesc, probabil, fundamental, de vreme ce doar evitarea absenței banilor este cu adevărat importantă.
Altfel spus, odată evitat riscul de a nu avea bani, trebuie, e un imperativ, trebuie evitat și riscul de a face din acumularea de bani un obiectiv primordial, sensul existenței, scopul muncii sau al activității umane.
Și totuși, experiența istorică a demonstrat că banul este cel mai comun și mai eficient stimul pentru activitatea umană de orice fel, nu numai pentru muncă. E stimul și pentru corupție, care nu, nu vine din sărăcie ci, mai des, vine din lăcomie. Pe cale de consecință nu banul e cauza corupției, iar aceasta nici nu dispare acolo unde sunt bani”, a spus Moise Guran la emisiunea Rock&Talk de la Europa FM.