Confidenţialitate

Modificările la legile justiţiei vor fi trimise la parlament ca iniţiativă legislativă, nu ca proiect al Guvernului

Colaliţia de guvernare, întrunită în şedinţă vineri dimineaţă, a decis ca legile Justiţiei să fie modificate prin iniţiativă legislativă asumată de parlamentarii PSD – ALDE şi să nu mai aştepte ca pachetul să fie asumat de Guvern şi abia apoi trimis Legislativului pentru dezbatere.

De asemenea, Coaliţia a mai decis ca modificările legilor Justiţiei să fie adoptate de Parlament până la finalul acestui an.

Şi premierul Mihai Tudose a declarat luni seară că legile Justiţiei ar trebui trimise direct Parlamentului, pentru consultări şi dezbateri în comisii.

El a precizat că în acest sens este necesar şi acordul politic al coaliţiei.

În ceea ce priveşte Inspecţia Judiciară, premierul a spus că este necesară o dublă subordonare.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat duminică la Iaşi că sunt trei variante pentru Inspecţia Judiciară, dar că există mici şanse ca instituţia să rămână la Consiliul Suprem al Magistraturii.

Magistraţii nu sunt de acord nici cu propunerea ministrului referitoare la răspunderea magistraţilor pentru erorile judiciare, care impune statului obligaţia de a exercita o acţiune în regres împotriva judecătorului sau procurorului pentru acoperirea prejudiciului creat în urma unor erori judiciare.

De asemenea, în ceea ce priveşte intrarea în magistratură propusă de ministrul Justiţiei, respectiv vârsta minimă de 30 de ani şi vechime de minim 5 ani în profesie, CSM spune că acest lucru poate duce la scăderea calităţii profesionale a magistraţilor.

Magistraţii susţin, de asemenea, că salarizarea judecătorilor şi procurorilor care promovează pe loc încalcă principiul egalităţii în faţa legii, pentru că tratează diferit categoria magistraţilor în raport cu alte categorii profesionale, pentru care promovarea în funcţii, trepte şi grade aduce şi o majorare corespunzătoare a salariului.

De asemenea, mai spune CSM, înlăturarea posibilităţii magistratului de a se reîncadra în funcţie după pensionare, duce la probleme privind ocuparea posturilor vacante din sistem, la instanţele sau parchetele la care nu există posibilităţi reale de ocupare a posturilor prin alte modalităţi.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a dat aviz negativ săptămâna trecută propunerilor de modificare a legilor Justiţiei. Avizul CSM este consultativ.

Modificările la legile Justiţiei au fost criticate de asociaţiile magistraţilor, de preşedintele Klaus Iohannis, iar Ambasada SUA şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la unele dintre prevederi.