Modificările din Senat aduse Ordonanței de Urgență la energie stârnesc critici atât din partea jucătorilor de pe piață, cât și din partea experților. Furnizorii de energie cer eliminarea mai multor prevederi, printre care cea care-i obligă să cumpere 70% din necesarul de energie prin contracte bilaterale pe minim 3 ani. Argumentul este că prețul mare de acum va fi înghețat pe o perioadă îndelungată. Pe de altă parte, lasă loc și unei specule: achiziția la preț mic și vânzarea la valoare ridicată.
Senatorii au adus un amendament important la Oronanța de Urgență 119 care reglementează situația energiei din țara noastră: producătorii de energie sunt obligați să vândă minimum 70% din producție prin contracte bilaterale, încheiate pe trei ani, către furnizori și către consumatorii industriali.
Mutarea stârnește critici din două perspective:
1 – Otilia Nuțu, expert în energie, explică la Europa FM că măsura ar putea lăsa loc speculei, exact ce politicienii spun că vor să elimine.
„Dacă până acum discutam despre faptul că trebuie interzise contractele cu așa-numiții „băieți deștepți”, contractele încheiate netransparent, acum sunt prezentate ca fiind un lucru pozitiv. Se vor încheia astfel de contracte fără să știm cu cine se încheie și vorbim despre prețuri care vor fi probabil cele cumva sugerate de Ordonanța 119 – acel prag de 450 de lei, asta în condițiile în care prețurile la care se tranzacționează în mod liber sunt undeva aproape de 2000 de lei”, a explicat Otilia Nuțu.
În trecut, Consiliul Concurenței a dat amenzi așa-numiților „băieți deștepți din energie”, care cumpărau la preț mic și vindeau la suprapreț. Ulterior, legea a fost schimbată și a obligat producătorii să vândă transparent pe bursă.
Otilia Nuțu vine și cu un exemplu recent care implică Nuclearelectrica:
„Am și văzut zilele trecute un contract care a fost semnat de Nuclearelectrica. Nu se știe cu cine a fost încheiat acest contract. Cineva clar a cumpărat energie ieftin și, probabil, urmează să o vândă scump”, a mai explicat Otilia Nuțu.
2 – Amendamentul votat de senatori mai creează o problemă, spune Ion Lungu – director executive al Asociației Furnizorilor de Energie din România. Prețurile mari de acum vor fi înghețate pe o perioada de trei ani.
„Realmente, noi considerăm că aceasta nu este o idee bună pentru că procentul este relativ mare – 70%. Această obligativitate apare într-un moment în care prețurile sunt foarte mari. Într-un anume fel, se îngheață pe o perioadă de trei ani”, a explicat Ion Lungu – director executive al Asociației Furnizorilor de Energie din România.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere. Însă acesta a susținut recent că astfel de înțelegeri bilaterale vor reduce prețul în piață. Proiectul a trecut de Senat și merge la Camera Deputaților, care urmează să dezbată prevederile.
Sursa foto: Shutterstock