Confidenţialitate

Modificările aduse de coaliția de guvernare la proiectul de lege privind pensiile speciale: Interdicția cumulării acestora și micșorarea lor, printre schimbări | AUDIO

Liderii coaliției au agreat modificarea proiectului privind pensiile speciale adoptat la finalul anului trecut de Guvern. Printre noutăți se numără micșorarea tuturor pensiilor speciale, inclusiv ale magistraților sau militarilor, și interdicția cumulării acestora. Proiectul de lege, care zace de trei luni în Parlament, urmează să intre zilele acestea în dezbaterea și la votul Senatului.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Liderii coaliției au agreat într-o ședință avută aseară ca pensiile speciale să fie supraimpozitate cu 15% pe partea de necontributivitate, adică acea parte suportată de la bugetul de stat.

De asemenea, au decis eliminarea a cinci sporuri din baza de calcul a pensiilor speciale ale militarilor și polițiștilor.

Liderii partidelor aflate la guvernare au agreat și ca pensiile speciale să fie în așa fel calculate încât să nu mai depășească salariile aflate în plată. Va exista, de asemenea, și interdicția de cumula două sau mai multe pensii speciale.

Propunerile de modificare vor fi depuse astăzi în Parlament, urmând ca mâine și poimâine să aibă loc dezbateri în Senat, prima cameră sesizată. Un vot este așteptat, de asemenea, tot miercuri.

Modificarea proiectului privind pensiile speciale are loc la presiunea Comisiei Europene, care a avertizat Bucureștiul că proiectul pus în discuție nu îndeplinește condițiile din PNRR, iar România riscă să piardă miliarde de euro din banii europeni.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Guvernanții nu par să-și dorească o reformă a pensiilor speciale, spune Sorin Ioniță, de la Expert Forum | AUDIO