Confidenţialitate

Modificări ale vocii sau răguşeala persistentă sunt semne de îngrijorare

Laringele reprezintă un segment al aparatului respirator și este situat la nivelul gâtului, în continuarea sa fiind traheea și bronhiile. Este un organ responsabil pentru vorbire, corzile vocale fiind situate la acest nivel. Laringele împiedică trecerea alimentelor în trahee în timpul deglutiţiei.

Cancerul laringian apare de 4-5 ori mai frecvent la bărbați decât la femei, iar incidența atinge vârful în jurul vârstei de 55 de ani.
Fumatul și consumul excesiv de alcool sunt principalele cauze ale cancerului laringian. De asemenea, există studii conform cărora și virusul HPV, același implicat în apariția cancerului de col uterin la femei, joacă un rol în apariția cancerului laringian. Expunerea profesională la azbest, formaldehidă, nichel este menționată printre cauze.

Semnele și simptomele cancerului laringian constau în primul rând în apariția răgușelii și schimbarea vocii. Mai pot apărea disconfort la înghițire, dificultăți în respirație, dureri de gât și de urechi sau tuse persistentă. Pierderea în greutate, oboseala și slăbiciunea sunt semne care apar în majoritatea bolilor oncologice.
Pentru că simptomele se suprapun uneori peste cele ale unei boli pulmonare, investigațiile încep cu o radiografie a toracelui. Cea mai bună metodă de explorare a laringelui este laringoscopia directă timp în care se pot preleva biopsii din zona suspectă.

Este important de reținut că atunci când apare o modificare a vocii și răgușeală, care persistă, trebuie să ne prezentăm la doctor. Cu cât mergem mai devreme la medic, cu atât funcția de fonație a laringelui poate fi conservată, în cazul unei tumori în stadii incipiente.