Plenul Curţii Constituţionale a României analizează, marţi, sesizările formulate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi PNL față de modificările aduse legii privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii, cea de-a treia din pachetul de reformă a Justiției.
Liberalii susțin că au identificat vicii de natură a invalida proiectul de lege în ansamblul său, atât în raport cu modalitatea de adoptare a acestuia, cât şi în raport cu reglementări contrare Constituţiei, care fac referire la procedura de alegere a conducerii CSM.
Printre criticile aduse de ÎCCJ se numără cea referitoare la modul de verificare a veridicităţii declaraţiilor date de membrii CSM.
Agerpres amintește că, pe 30 ianuarie, Curtea Constituţională a decis să amâne dezbaterea asupra obiecţiilor.
CCR a constatat, totodată, că unele articole care modifică şi completează legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor sunt neconstituţionale, fiind necesară corectarea acestora și punerea în acord cu legea fundamentală.
Anterior, Curtea adoptase cu unanimitate de voturi obiecţiile de neconstituţionalitate privind unele puncte din articolul I al legii privind organizarea judiciară.
Grăbita reformă a legilor Justiției a declanșat controverse pe scena politică și ample proteste de stradă.
Comisia Europeană a anunţat că urmăreşte îndeaproape situaţia din România, dorind ca schimbările să se facă în urma unui larg consens.