Invitat în ultima ediție Misiunea Verde din 2021, Excelența Sa Søren Jensen, Ambasadorul regatului Danemarcei în România, a povestit cum a ajuns Danemarca să fie un model de succes în ceea ce privește sustenabilitatea și utilizarea energiei verzi. După ce a realizat că este nevoie să-și reconsidere politica față de combustibilii fosili sau importurile energetice, în anii 70, Danemarca s-a axat tot mai mult pe energiile verzi, alternative, dar și pe politici de mediu care dau rezultate și pe care populația acum le cere insistent și în alte colțuri ale lumii.
Țara şi-a crescut constant suprafeţele împădurite de la 3%, la începutul secolului al IX-lea, la 14,6%, în prezent. Danezii sunt printre primii în Europa la reciclare. Danemarca este numărul unu mondial la sustenabilitate. Mai mult, Copenhaga este considerat cel mai verde oraş din lume, pentru că administrarea locală şi stilul de viaţă al cetăţenilor sunt construite în jurul respectării mediului.
”Cererea publicului pentru schimbare a fost puternică, reacția Guvernului a fost și ea puternică și a adus un consens politic în Danemarca, că avem nevoie să ne schimbăm, să devenim mai verzi.
Asta însemană că investițiile sunt pe termen lung, nu se schimbă când se schimbă Guvernul, după ce investițiile sunt plănuite, ele sunt duse la îndeplinire. Este o colaborare foarte puternică cu sectorul privat. Guvernul, Parlamentul creează regulile, modelele de lucru, cerințele, care mai apoi sunt îndeplinite de sectorul industrial, sectorul tehnologic, universități care dezvoltă tehnologiile alături de companii. Sunt apoi companiile care implementează tehnologiile și avem un sistem care funcționează”, explică Søren Jensen, Ambasadorul Regatului Danemarcei în România, invitat în Misiunea Verde: