Dezvoltarea de orașe sustenabile devine o prioritate pe lista de soluții pentru o planetă mai verde.
Organizația Națiunilor Unite a inclus această misiune printre cele 17 obiective de dezvoltare durabilă, care setează direcții pentru abordarea la nivel mondial a provocărilor cu care ne confruntăm.
World Economic Forum a rezumat câteva dintre ideile inovatoare care pot ajuta orașele sa devina mai sustenabile.
În lipsa spațiului, orașele s-au extins inclusiv pe plan vertical. Astfel, pentru a crea mai mult spatiu verde, arhitectii din întreaga lume au început să construiască gradini verticale. Grădinile verticale sunt adevărate aspiratoare de dioxid de carbon şi alte gaze nocive, purificând aerul din proximitatea lor.
Păduri urbane în miniatură apar în orașe din întreaga lume, folosind o metodă inspirată de templele japoneze. Un botanist a descoperit că zonele protejate din jurul templelor și sanctuarelor conțineau o imensă varietate de vegetație nativă, așa că acum micile păduri au potențialul de a ajuta la combaterea schimbărilor climatice.
Proiectele de regenerare urbană sunt, de asemenea, în fruntea inițiativelor durabile ale orașelor smart. De exemplu, în Bangkok, unde lipsa spațiilor verzi a devenit o problemă serioasă, o linie de cale ferată veche a fost transformată într-un parc al orașului.
În Israel, o nouă aplicație ar putea deține cheia pentru navete mai rapide, mai curate și mai convenabile. Un algoritm calculează cea mai eficientă călătorie, astfel încât fiecare să salveze bani, timp, dar și emisiile de gaze nocive aferente călătoriilor noastre prelungite.
Orașele de tip burete (Sponge Cities) sunt pe lista proiectelor inovatoare. De exemplu, în China cartierele de beton sunt întrețesute cu spații verzi care pot reține și filtra în mod natural apa.
Imaginați-vă cum ar fi dacă tot ce aveți nevoie pentru o viață fericită și sănătoasă s-ar putea găsi într-o călătorie de 20 de minute cu transportul public sau o plimbare cu bicicleta.
Unele orașe lucrează pentru a face acest lucru o realitate.
În Melbourne prin „20-Minute Neighbourhood” se dorește ca locuitorii să aibă mereu la îndemâna magazine, servicii diverse, educație sau facilități pentru a petrece timpul liber.
În România, nu prea se construiesc grădini verticale sau păduri urbane în miniatura, dar istoria și natura ne-a făcut cadou o adevarată oaza de oxigen și biodiversitate chiar în mijlocul Bucureștiului: Parcul Natural Văcărești, prima arie protejată urbana a țării.
FOTO: Victor Garcia /Unsplash