Există o mare emoție acum în societatea noastră, după ce polițistul Bogdan Gigină care deschidea calea unei coloane oficiale a murit într-un accident rutier.
Ieri, în București a avut loc și un marș de protest prin care s-a cerut demisia vicepremierului Gabriel Oprea, oficialul transportat de coloana respectivă.
Potrivit legii, miniștri nu pot beneficia decât în situații excepționale, aprobate de către ministrul de interne, de coloane oficiale cu antemergător de poliție, iar societatea suspectează faptul că vicepremierul, care este și ministru de interne a abuzat de această calitate.
Parchetul de pe lângă Tribunalul București a deschis o anchetă, dar aceasta vizează moartea polițistului, iar nu un eventual abuz al vicepremierului. Pentru asta este nevoie de o investigație a DNA, căci abuzul în serviciu este o faptă asimilată celor de corupție, dar mai e nevoie și de o încuviințare a Senatului pentru începerea urmăririi penale, căci Gabriel Oprea este și senator. Așadar proceduri greoaie, ce vor întârzia răspunsul la această întrebare.
În acest weekend, pe rând, premierul Victor Ponta a calificat drept o barbarie politică tentativa opoziției de a profita de o tragedie, iar apoi președintele Klaus Iohannis le-a cerut premierului și vicepremierului să răspundă acuzațiilor aduse de opinia publică. În această dimineață vicepremierul Gabriel Oprea a susținut o declarație de presă, deci nu o conferință, în care i se puteau pune și întrebări, ci doar o declarație în care oficialul a spus ce a vrut domnia sa.
În legătură cu circumstanțele accidentului domnul Oprea a spus că se deplasa în scop profesional. Nu a menționat dacă era vorba sau nu de o situație de urgență, așa cum prevede legea și nici nu a dat detalii despre cât de dese sunt situațiile sale de urgență, deși mărturii sub anonimat ale polițiștilor confirmă faptul că vicepremierul folosea în permanență antemergătorul de poliție.
Pe acest fond emoțional este foarte greu de făcut o dezbatere în contradictoriu, așa că am ales să facem astăzi un exercițiu de comunicare. Președintele este și reprezentantul nostru, al societății, dar este și șeful Consiliului Suprem de Apărare a țării, având în coordonare toate instituțiile cu un astfel de rol. Inclusiv poliția.
Azi vă cer să ne spuneți la Europa FM ce mesaj ar trebui să dea președintele familiei polițistului Bogdan Gigină. Este eroică moartea sa? O moarte eroică presupune un scop nobil, iar președintele nu pare să știe nici domnia sa dacă misiunea în care se afla polițistul Gigină era una legitimă sau, era doar un moft al unui potențat al zilei. Ce ar trebui deci să le spună președintele, în numele nostru, al tuturor, părinților acestui tânăr de 28 de ani, sau soției acestuia?