Muzeul Naţional de Artă al României a lansat, ieri, cu ocazia Zilei Internaţionale a Educaţiei, ”Muzeul mobil”, un proiect care facilitează accesul la artă pentru copii cu vârste cuprinse între 6 şi 12 ani, proveniţi din medii dezavantajate din punct de vedere geografic, economic şi social.
Proiectul recurge la lucrări din patrimoniul Galeriei de Artă Modernă Românească pentru a-i sensibiliza pe copii prin transferul de valori cultural-artistice locale abordând opera de artă într-o manieră ludică, interdisciplinară, informează MNAR.
”Muzeul mobil” face parte dintr-o serie de acţiuni iniţiate de MNAR, precum proiectul ”ARTmobile”, prin care arta ajunge la public într-o manieră mai prietenoasă. Întâlnirea cu arta se poate petrece în orice spaţiu de învăţare, nu doar în cel al muzeului.
”Muzeul mobil” propune două module interactive de lucru cu elevii, unul derulat în şcoală, altul sub forma unei vizite active în Galeria de Artă Românească Modernă, urmată de un atelier creativ.
Interacţiunea cu elevii are ca punct central explorarea ghidată a operei de artă atât prin intermediul imaginii şi al contactului direct cu originalul, cât şi prin utilizarea unor materiale multi-senzoriale, capabile să sugereze complexitatea procesului de creaţie şi de receptare a artei. Aceste materiale (instrumente specifice picturii şi sculpturii, elemente ilustrative pentru diferite etape de creaţie, diferite produse tactile, olfactive, sonore) sunt grupate în truse şi sunt adaptate nevoilor specifice învăţământului primar şi gimnazial. Concepute pentru a familiariza copiii cu tehnica şi procesul de creaţie, ele contribuie la lărgirea sferei de interpretare a artei şi de dezvoltare a gândirii critice şi creative.
Un obiectiv important al proiectului ”Muzeul mobil” este şi expunerea profesorilor din şcolile participante la beneficiile utilizării resurselor fizice şi virtuale puse la dispoziţie de MNAR şi la modalităţile de valorificare a potenţialului educativ pe care îl oferă atât vizitele la muzeu, cât şi utilizarea imaginii, a operei de artă ca adjuvant preţios în procesul educativ.
În perioada octombrie-noiembrie 2017 vor avea loc vizite sub forma de lecţii ale educatorilor muzeali în şcolilor partenere, dar şi vizite active ale şcolilor în cadrul MNAR. Scopul lecţiilor şi al vizitelor active este familiarizarea publicului şcolar din ciclul primar şi gimnazial din zone urbane periferice şi extra-urbane din Bucureşti, Ilfov şi Călăraşi cu patrimoniul MNAR prin expunerea la experienţe culturale complexe, diferite, inedite.
Proiectul ”Muzeul mobil” este cofinanţat de AFCN şi este realizat în parteneriat cu Asociaţia Culturală “Patrimoniu pentru Viitor”, Asociaţia MetruCub – resurse pentru cultură şi Centrul Sintagma.
Foto:mnar.ro