Confidenţialitate

Care este miza alegerilor? Rareș Petrișor: Una financiară și una politică. Ambele întind un covor roșu pentru viitorul președinte al României | VIDEO

Consultantul politic Rareș Petrișor a fost invitatul Ioanei Ene Dogioiu în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. Care este miza alegerilor din 2024? „Una este financiară, cealaltă este politică. Ambele întind un covor roșu pentru viitorul președinte al României”, a explicat Rareș Petrișor la Europa FM. „Cred că toată bătălia s-a dus online, dacă vorbim despre campanie și de bugete. Acolo au fost prezenți candidații, au încercat să facă mai mult conținut video, să transmită live, să se ducă din ușă în ușă fără o coerență anume, fără niște piloni foarte clari”, a adăugat consultantul politic. „Clasa politică românească în continuare eșuează să fie empatică”, a subliniat Rareș Petrișor.

Rareș Petrișor: „Aceasta este miza: una este financiară, cealaltă este politică. Ambele întind un covor roșu pentru viitorul președinte al României”

Ioana Ene Dogioiu: Dincolo de ocuparea unor funcții, de la primari la europarlamentari, care este miza acestor alegeri? Ce votăm, în spatele unor figuri mai mult sau mai puțin agreabile?

Rareș Petrișor: „Votăm, în primul rând, o reașezare financiară internă – și aici mă refer la un buget destul de semnificativ care vine din partea Uniunii Europene, pentru dezvoltare regională. Este un buget care, dacă nu mă înșel, 2021-2017 sunt vreo 40 și ceva de miliarde, din care cam aproape un sfert este contribuția noastră, dar regiuni se duc direct peste 10 miliarde de euro.

10 miliarde de euro înseamnă o infuzie serioasă de capital în infrastructură, în proiecte care în sfârșit pot fi vizibile, palpabile de către cetățeanul de rând. Și ar putea însemna ca la aproape 35 de ani de la Revoluție să vedem cu adevărat infrastructura funcțională. Nu un stat funcțional, dar o infrastructură funcțională.

Pe plan extern, avem o Uniune Europeană care va fi reprezentată la nivel de europarlamentari de 720 de persoane – Marea Britanie nu mai face parte din blocul Uniunii Europene și aici vom vedea din nou o reașezare a intereselor politice. Și pe plan european observăm, evident, o creștere a curentului naționalist, suveranist pentru că avem această eternă dezamăgire a cetățeanului european la care se pare că nu reușește să răspundă bine niciun partid politic din cele tradiționale. Aceasta este miza: una este financiară, cealaltă este politică. Ambele întind un covor roșu pentru viitorul președinte al României pentru că din rezultatele pe care le vor obține 3-4 partide sau forțe în România va rezulta și jocul principal, adică alegerea președintelui”.

Rareș Petrișor: „Clasa politică românească în continuare eșuează să fie empatică”

Ioana Ene Dogioiu: Te aștepți la un vot, de această dată, mai puțin emoțional, dar mai fundamentat și mai targetat pe obiective?

Rareș Petrișor: „Exact. Emoțional de ce? În afară de niște campanii ușor ridicole unde am văzut candidați pozându-se cu pisici, candidați gustând din căpșunici, referiri la oi, la capre. Nu am găsit nicio emoție. Clasa politică românească în continuare eșuează să fie empatică”.

Ioana Ene Dogioiu: Când am spus emoție nu m-am gândit la emoție poitivă și la empatie – nu sunt atât de idealistă. M-am gândit la emoție negativă.

Rareș Petrișor: „Singura chestie relativ notabilă din punct de vedere al cantității de imagine negativă propagată în campanie a fost folosirea în mediul online unor așa-zise publicații – adică au fost înființate niște site-uri speciale – pe care au fost înșirate drept story-uri, povești, articole defăimătoare la adresa opoziției. Cantitatea lor a fost mult mai mare. Cred că toată bătălia s-a dus online, dacă vorbim despre campanie și de bugete. Acolo au fost prezenți candidații, au încercat să facă mai mult conținut video, să transmită live, să se ducă din ușă în ușă fără o coerență anume, fără niște piloni foarte clari”.

Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Românii își pot schimba actele de identitate inclusiv în weekendul în care au loc alegerile. DGEP anunță un program special. Toni Greblă: Nu se poate vota cu pașaportul turistic | AUDIO