Cancerul de prostată este al doilea cel mai frecvent cancer diagnosticat la bărbați. Dar care sunt miturile despre această afecțiune?
Se crede că operația efectuată pentru cancerul de prostată va încheia viața sexuală și provoca incontinență urinară. În realitate, chirurgul poate să salveze nervii care ajută la producerea erecției. Recuperarea poate dura de la 4 la 24 luni, dar în general bărbații mai tineri recuperează funcția erectilă mai devreme.
Alte tratamente pentru cancerul de prostată, cum ar fi radioterapia și terapia cu hormoni, pot afecta viața sexuală. Discutați cu medicul dumneavoastră despre posibilele opțiuni.
Incontinența urinară poate să apară după o intervenție chirurgicală pentru cancerul de prostată, dar este, de obicei, temporară. Într-un an, aproximativ 95% dintre bărbați își pot controla vezica urinară la fel de bine ca înainte de operație.
Un alt mit este că doar bărbații în vârstă sunt expuși riscului de cancer de prostată. În realitate cancerul de prostată, deși rar, poate apărea și la barbații sub 40 de ani. Vârsta nu este singurul factor. Alt factor include și istoricul familial – dacă tatăl sau fratele au avut cancer de prostată riscul este dublu sau triplu,
Nu toate cazurile de cancer de prostată trebuie tratate. Dar acest lucru îl pot decide numai medicul urolog și medicul oncolog. În astfel de cazuri, se recomandă “supravegherea activă”, adică se vor efectua teste periodice.
De asemenea, nu toți pacienții diagnosticați cu cancer de prostată decedează din această cauză.
Cu toate acestea, discutați inițial cu medicul de familie despre screeningul cancerului de prostată și testarea nivelului de PSA.