Familiile să facă 3 copii – dintre aceștia, unul să fie pentru țară și biserică. Este recomandarea făcută ieri de mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuţ, înainte de startul „Marșului pentru viață”, o acțiune anti-avort. Astfel de marșuri au avut loc ieri în mai multe orașe. Astăzi are loc un marș și la Constanța.
„ Din punct de vedere pragmatic, ţara nu s-ar prăbuşi dacă toate tinerele familii din România ar avea măcar câte trei copii: unul pentru tata, unul pentru mama şi unul pentru ţară şi biserică. Dacă ar fi aşa, atunci nu ne-am prăbuşi demografic. Din nefericire, familii care au putere economică se limitează să aibă un copil, maximum doi şi gata. Mulţi dintre ei nu vor putea întemeia o familie şi vedeţi care este rezultatul. Ne doare inima şi constatăm cum o sumedenie de sate dispar”, a spus mitropolitul Clujului înainte ca oamenii adunaţi în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca să plece în marş pe străzile din oraş.
Declarația Mitropolitului Clujului vine în contextul în care în aceste zile a avut loc Marșul pentru Viață, prin care organizatorii nu sunt de acord cu avortul și susțin că în România s-au făcut, din 1958 încoace, peste 22 milioane de avorturi.
Ieri au ieșit oameni în stradă în mai multe orașe: Ploiești, Sibiu, Arad, Alba, Iași, Timişoara și București.
Peste 500 de clujeni s-au adunat ieri, în Piaţa Unirii din oraş, alături de aceştia venind şi mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuţ, episcopul Eparhiei greco-catolice de Cluj-Gherla, Florentin Crihălmeanu, dar şi mai mulţi pastori.
Astăzi are loc Marșul pentru Viață și la Constanța. Săptămâna aceasta, acolo s-a iscat un scandal, după ce Arhiepiscopia Tomisului a cerut Inspectoratului Şcolar Constanţa să „invite” toţi profesorii de Religie din Constanţa la „Marşul pentru viaţă”. În plus, potrivit unei adrese din 20 martie, dascălii sunt obligaţi să informeze elevii şi părinţii cu privire la eveniment. Documentul arată că şi Inspectoratul Şcolar are „obligaţia” să participe la evenimentul care va avea loc în Constanţa, în baza unui protocol semnat între Biserica Ortodoxă Română şi Ministerul Educaţiei şi care prevede că Inspectoratele Şcolare ar fi subordonate ambelor instituţii.
Inspectorul de Religie din Constanta, Daniela Stan s-a supus ordinului Bisericii şi a postat pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa adresa prin care recomandă profesorilor să respecte cerinţele.
Ministerul Educației a reacționat: nimeni nu îi poate obliga pe profesorii de religie, pe părinți și elevi să participe la acest marș.