Umblă tot felul de zvonuri despre sterilizarea pisicilor și motanilor. Hai să discutăm câteva dintre ele cu ajutorul Dr. Tache Epure, Președintele Societății Române de Medicină Felină, Unipet Goofy.
Pisica/Motanul meu va deveni mai leneș și se va îngrășa după sterilizare. FALS!
Sterilizată sau nu, pisica rămâne o felină care are nevoie de stimulare pentru a-și exersa instinctele. Sterilizarea nu modifică esențial metabolismul pisicilor, îl reduce cu 24-33% din cauza scăderii nivelului de hormoni sexuali. Luarea în greutate nu are o relație directă cu sterilizarea deoarece și o pisică adultă care nu are activitate și este supraalimentată se îngrașă în aceeași măsură.
După sterilizare, pisica are nevoie acum de o hrană mai săracă în grăsimi și carbohidrați și mai bogată în proteine și fibre pentru menținerea masei musculare și conferirea unei senzații de sațietate.
Are nevoie de o hrană adecvată și nu de mai multă mâncare. Citește cu atenție cantitatea zilnică recomandată în funcție de greutatea pisicii, împarte-o în două porții egale, în loc sa îi lași un castron cu mâncare la dispoziție. Lasă-i jucării, ai grijă să i le schimbi, periodic, prin rotație ca să nu se plictisească de ele!
Dacă are și un companion, felin sau canin, e și mai bine.
Pentru a verifica unele dintre cele mai des răspândite mituri despre sterilizarea pisicilor, am apelat şi la dr. Laura Tudor, medic primar veterinar, doctor în ştiinte medicale, de la clinica TETRAVET:
Trebuie să îmi las pisica să facă un rând de pui sau motanul să se împerecheze cel puțin o dată. FALS!
Nu există niciun argument medical care să susțină acest mit, în schimb există studii și statistici medicale care susțin sterilizarea timpurie! Există o abordare medicală ușor diferită în cazul pisicilor și al masculilor.
Pisica trebuie sterilizată înainte de primele călduri, înainte de pubertate.
Cu cât va fi mai mică, cu atât se va reface mai ușor. În plus, dacă o pisică a fost sterilizată înainte de apariția primelor călduri, riscul de a face vreodata tumori mamare este de sub 0,25%. Sterilizată mai târziuriscul sare brusc la 25%. Femelele sterilizate au un risc cu 40-60% mai mic decât cele necastrate de a face tumori mamare.
În plus, la pisică, o sarcină în primul an de viață îi poate afecta grav sănătatea; se știe că pisica crește în primul an de viață și dacă organismul se preocupă de dezvoltarea puilor, dezvoltarea pisicii va fi încetinită și chiar stopată.
Pisica va rămâne mai mică de statură.
De aceea, pisica e bine să fie sterilizată pe la 2-4 luni, în funcție de starea de sănătate și dezvoltarea ei, după consultul medicului veterinar.
În schimb, masculii ar trebui sterilizați după 6 luni, ca să își dezvolte caracteristicile sexuale secundare și anume musculatura corporală mai evidentă, îngroșările din jurul feței și unele formațiuni de pe organul genital extern. Dacă, însă, apar comportamente nedorite, se pot steriliza și înainte de această vârstă.
Principalele beneficii al sterilizării pisicilor este reducerea riscului de cancer și alte afecțiuni, implicit creșterea speranței de viață. Cine nu îți dorește să aibă o pisică mai sănătoasă care să îi trăiască mai mult?
Înainte să o sterilizez, las pisica să îmi facă un rând de pui, căci va naște doar unul sau doi pui. FALS!
Nu există niciun argument medical pentru acest mit. Poate să nască unul, opt sau mai mult de opt pui. Și rămân valide toate argumentele de mai sus referitoare la afectarea stării ei de sănătate, dezvoltarea ei, riscurile pentru sănătate.
Nu este sigur să îmi sterilizez pisica de 2 luni. FALS!
Dacă medicul veterinar, după evaluarea pisicii, recomandă sterilizarea ei la 2 luni atunci este sigură. Înseamnă că este sănătoasă și dezvoltată exact cât trebuie pentru vârsta ei.
Desigur că este nevoie de atenție (ca în cazul oricărei intervenții), monitorizare, însă există protocoale medicale pe care medicii le respectă privind tipul de anestezie adecvat, prevenția hipotermiei în timpul operației și post-operator, monitorizarea după intervenție.
Marele avantaj este că la vârstă mai mică o pisică se recuperează mult mai repede.
Alătură-te comunității Facebook Pisici delicate și intră în aplicația Sterilizarea este bună pentru a discuta mai multe cu medicii veterinari și specialiștii Purina Pro Plan® despre îngrijirea pisicii și sterilizare!
Peste 100 de cabinete și de clinici veterinare s-au alăturat campaniei inițiate de Nestle PURINA, până la finele lunii aprilie fiind oferite carduri cadou de servicii medicale de 50 de lei și produse destinate pisicilor sterilizate la prețuri speciale.