Plenul reunit al Parlamentului l-a revocat pe Mişu Negriţoiu din funcţia de preşedinte al ASF cu voturi 238 ”pentru” şi niciunul ”împotrivă”.
Senatorii şi deputaţii prezenţi la şedinţă au votat secret, cu buletine de vot.
Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Mişu Negriţoiu, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că nu înţelege motivele pentru care se doreşte revocarea sa din funcţie, iar o decizie în acest sens ” este ilegală şi contestabilă”, el preferând să iasă ”scos de politicieni, decât de DNA”.
“Nici astăzi nu înţeleg şi nu s-au adus la cunoştiinţă motivele revocării. Nu am avut nicio discuţie cu nicio comisie, cu niciun preşedinte de camera şi nu mi s-a spus ce mi se reproşează(…) Orice hotărâre se va lua este ilegală şi contestabilă. O să acţionez pe orice căi de cuviinţă pentru că o aseamenea hotărâre este ilegală”, a declarat Negriţoiu miercuri.
Întrebat ce va face dacă se va da un vot favorabil, preşedintele ASF a spus că nu pleacă.
“Nu cred că se va da un vot favorabil. Politicul crede că poate să facă orice, dar nu este aşa”, a completat Negriţoiu.
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, în 27 aprilie, că s-a înţeles cu preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, asupra faptului că Mişu Negriţoiu trebuie demis cât mai repede de la conducerea ASF, deoarece aceasta este o instituţie importantă care nu trebuie să funcţioneze ca şi cum ar fi „moşia” unuia sau unora.
În luna aprilie, ASF a decis sancţionarea fondului de pensii private NN Pensii cu o amendă de 750.000 lei, reprezentând 1% din capitalul social al fondului, de 75 milioane lei, aceasta fiind cea mai mare amendă aplicată de ASF de la înfiinţare, şi a decis retragerea autorizaţiei directorului general Raluca Ţintoiu, din cauza mesajului trimis clienţilor, legat de naţionalizarea fondurilor de pensii private.
Mişu Negriţoiu a ajuns preşedinte al ASF la 1 aprilie 2014, cu sprijinul PSD, care a votat masiv în Parlament numirea sa. Negriţoiu a venit la conducerea ASF în locul lui Dan Radu Ruşanu, care şi-a dat demisia de la şefia autorităţii din arestul poliţiei, în martie 2014, în condiţiile în care era arestat pentru 30 de zile în dosarul Carpatica – ASF.
În perioada mai 1997 – aprilie 2014, Negriţoiu a lucrat în cadrul ING România, potrivit contului de LinkedIn. În perioada 2010-2012, el a ocupat funcţia de director general al băncii, iar între septembrie 2012 şi aprilie 2014, a fost preşedintele ING Bank România.