Misterul găurilor care se formează în interiorul rolelor de caşcaval elveţian a fost elucidat de oamenii de ştiinţă, după aproape un secol de cercetări.
“În ciuda poveştilor care v-au fost spuse atunci când eraţi copii, găurile nu sunt făcute de şoricei care se hrănesc cu caşcaval şi îşi croiesc astfel drum, creând tuneluri în interiorul roţilor de caşcaval”, spun autorii aceluiaşi articol.
Experţii de la Agroscope, un institut de cercetări agricole din Elveţia, spun că fenomenul – caracteristic unor branduri celebre de caşcaval elveţian, precum Emmentaler şi Appenzeller – este cauzat de particule minuscule de fân prezente în lapte, nu de bacterii, aşa cum s-a crezut până în prezent.
Ei au descoperit că acele găuri misterioase au devenit tot mai mici şi chiar au dispărut complet atunci când laptele folosit la fabricarea brânzeturilor elveţiene a fost obţinut prin metode moderne de recoltare.
“Dispariţia găleţii tradiţionale, folosită în timpul mulsului, este factorul care a cauzat această diferenţă”, a declarat Regis Nyffeler, purtător de cuvânt al institutului Agroscope, adăugând că mici particule de fân cad în lapte şi apoi cauzează acele găuri din caşcaval.