Confidenţialitate

Misterul albastrului de Voroneț

Dacă ieri am vorbit despre o mânăstire din Maramureș – e vorba de Mânăstirea Bârsana – astăzi, mergem un pic mai spre est, adică în Moldova , unde sunt o grămadă de locuri care pot fi văzute sau revăzute în perioada sărbătorilor de Paște.

Ca și Maramureșul, Moldova este renumită prin mănăstirile ei. Nu lipsește de pe listă – ba chiar e printre primele –  Mânăstirea Voroneț, vestită prin albastrul de Voroneț,  o culoare foarte frumoasă, identificată deseori cu cea a cerului, o culoare care rezistă de mai bine de 450 de ani.

De ce rezistă? Este încă un mister. S-au făcut studii, s-a analizat culoarea în laboratoare, iar acum se ştie jumătate de răspuns, și anume că la baza albastrului de Voroneț – unic în lume – a stat azuritul, o piatră care se fărâmiţa până ajungea praf şi devenea vopsea prin amestec cu o substanţă ce nu a fost încă identificată.

De Paște, mii de turiști aleg zona, chiar dacă au mai văzut mânăstirea. Atmosfera din timpul slujbei, corul de măicuțe – fac diferența.

E important, însă, și faptul că în zonă sunt multe pensiuni, care oferă condiții bune și posibilitatea de a face tot felul de activități, cum ar fi plimbări cu  trăsura trasă de cai, călărie la Capul Codrului, o demonstrație de încondeiat ouă, pescuit sportiv, rafting, plimbare cu telescaunul la Pârtia  de schi „Soimul”  dar și posibilitatea de a vizita alte obiective din zonă: Mânăstirile pictate de la Voroneț, Humor, Moldovița, Sucevița, Arbore, ceramica neagră de Marginea, Cetatea de Scaun a Sucevei, mina de sare  și Catedrala Catolică de la Cacica.