Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, acuză ONG-urile de mediu că sabotează proiectele energetice de mare importanță pentru România. La rândul lor, mai multe organizații non-guvernamentale se plâng că ministrul face presiuni asupra lor și vrea să depună plângere penală la DIICOT pentru a cere procurorilor să verifice sursele de finanțare ale acestor ONG-uri.
Recent, Sebastian Burduja a declarat unui post de televiziune că România a investit miliarde în proiecte hidroenergetice, care sunt blocate din cauza opoziției unor organizații pe care le acuză de sabotaj sistematic. Zeci de ONG-uri de mediu l-au acuzat pe ministrul Energiei de intimidare. „Sunt acuzații nefondate și au fost rostogolite în spațiul public special pentru a atrage suspiciuni asupra muncii noastre”, a declarat pentru Misiunea Verde, Denisa Soare de la comunitatea Declic.
Cum a pornit tot acest scandal? Verificând proiectele hidrotehnice puse în dezbatere publică de Ministerul Energiei, comunitatea Declic a observat că în unele cazuri avizele de construcție nu respectă legile privind protejarea mediului. Un astfel de exemplu, amenajarea hidrografică de pe Bâsca Mare, în cazul căreia Declic a obținut în instanță oprirea lucrărilor.
Într-un comunicat de presă, Ministrul Energiei susține că nu a depus o plângere penală împotriva ONG-urilor, dar precizează că acestea blochează proiecte de care depinde independența energetică a României.
Printre ONG-urile pe care ministrul Energiei Sebastian Burduja le acuză de blocarea unor proiecte energetice se află și Greenpeace și Agent Green.
Ascultă mai jos cea mai recentă ediție Misunea Verde:
Foto: Europa FM