Confidenţialitate

Misiunea Verde | Natura e acasă: Ce este meniul pentru planetă? | AUDIO

Pe 29 septembrie este Ziua Internațională împotriva risipei alimentare. Încă un prilej să ne reamintim că 1,3 miliarde de tone, adică o treime din alimentele produse pentru consum la nivel global, ajung la gropile de gunoi, în fiecare an. Din această cantitate uriașă, noi, românii suntem responsabili de 2,55 de milioane de tone de alimente pe care le irosim anual, uitând că gestul nostru contribuie semnificativ la emisiile de gaze cu efect de seră și la consumul inutil de resurse precum apa și energia.

Producerea alimentelor irosite utilizează resurse naturale și contribuie la defrișări, poluare și schimbări climatice. Când mâncarea ajunge la gropile de gunoi, emite metan, un gaz cu efect de seră mult mai puternic decât CO2. Și, în timp ce unii își permit să arunce hrana la gunoi, 46% din copiii sub 6 ani de la sate trăiesc în risc de sărăcie și malnutriție, 60% din familiile din mediul rural nu-și pot asigura hrana zilnic și aproximativ 5 milioane de români trăiesc în risc de sărăcie. În România există o lege pentru stoparea risipei alimentare, care tocmai a fost actualizată anul acesta.

Actul normativ obligă restaurantele și comercianții cu amănuntul să doneze produsele alimentare aproape de termenul de valabilitate, dar care nu mai pot fi vândute. Din păcate, multe supermarketuri continuă să vândă aceste produsele alimentare, în loc să le doneze și, deși, legea prevede sancțiuni, inclusiv amenzi, acestea nu se aplică. E nevoie, așadar, să fim cumpătați atunci când cumpărăm alimente și când comandăm la restaurant.

Deiu Stanciu, ambasadorul WWF România, Fondul Mondial pentru Natură a explicat la Misiunea Verde la ce se referă conceptul meniul pentru planetă.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ascultă mai jos cea mai recentă ediție Misunea Verde:

Foto: Shutterstock