Ariciul a fost desemnat animalul anului 2024 de către o asociație de protecția mediului din Germania. Podiumul a fost completat, de veveriță și vulpe dar, la final, ariciul a fost cel care a primit cele mai multe voturi on-line de la donatorii German Wildlife Foundation. Prin acest demers, asociația vrea să tragă atenția asupra felului în care aceste animale drăgălașe s-au adaptat vieții în orașe.
De exemplu, bucureștenii pot vedea arici în Parcul Natural Văcărești, dar și în parcurile mai puțin sălbatice ale Capitalei, cum ar fi Herăstrău sau Tineretului. Din multe puncte de vedere, aricii urbani o duc mai bine decât cei din zonele complet sălbatice. Victor Marin, de la Asociația Parcul Natural Văcărești, a stat de vorbă despre acest subiect cu Oana Vasiliu, veterinar la Centrul de Salvare și Reabilitare al Animalelor Sălbatice “Visul Luanei”.
Dacă locuiți la curte, în această perioadă a anului s-ar putea să dați peste un arici care stă nemișcat pe sub frunze, tufișuri sau orice altceva. Chiar dacă pare că nu mai respiră, lăsați-l unde e. Sunt șanse mari să hiberneze, nu să fi murit.
Chiar dacă bobițele pentru pisici îi ajută să treacă iarnă, consumul lor le face rău pe termen lung. Prin urmare, nu ar fi rău ca dacă hrăniți pisicile de la bloc, să le puneți mâncarea pe ceva mai înalt, încât să nu fie la îndemână aricilor. În fine, frunzele uscate din grădini sau parcuri nu trebuie strânse în totalitate. Pe timpul iernii, covorul uscat reprezintă adăpost pentru arici, dar și pentru tot felul de reptile, șoricei sau amfibieni care hibernează în mediul urban.
Ascultă mai jos cea mai recentă ediție Misunea Verde:
Foto: Alexas Fotos/Unsplash