Confidenţialitate

Misiunea Verde: În încercarea de a salva insectele polenizatoare de care depind culturile, producătorii de pesticide caută soluții să le împiedice să consume substanțele otrăvite

În jur de 90% din culturile agricole depind de polenizatori. Practic, noi oamenii, ne hrănim mulțumită insectelor din jurul nostru. Pe lângă albine și fluturi, polenizarea are loc datorită unui număr uriaș de specii de muște, gândaci, țânțari, molii sau viespi. Cam jumătate din insectele planetei sunt polenizatoare, iar expresia “Dacă dispar albinele, dispar și oamenii” se referă, în sens larg, la toate speciile polenizatoare.

Pe de altă parte, pentru a le proteja de dăunătorii de orice fel și pentru a asigura hrană pentru o populație tot mai mare, culturile agricole au nevoie și de pesticide. Doar că o bună parte dintre aceste pesticide ucid și insectele polenizatoare care le asigură reproducerea, iar oamenii de știință încearcă să înțeleagă de ce.

Un studiu recent al Universității Oxford arată că bondarii nu simt gustul celor mai multe pesticide, nici măcar când acestea sunt prezente în concentrații mari în nectarul pe care îl consumă. Totuși, studiul a mai arătat faptul că bondarii recunosc și evită gustul amar al unor substanțe, așa cum este chinina. Ce înseamnă asta? Îl ascultăm pe Alexandru Rădac, entomolog și membru al Asociației Bio-Team, în dialog cu Victor Marin, de la Asociația Parcul Natural Văcărești.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Apropo, masculul albinei este trântorul, nu bondarul. Bondarii sunt înrudiți îndeaproape cu albinele și, în funcție de specie, pot avea structuri sociale oarecum similare cu ale albinelor și pot produce o substanță dulce, similară mierii, însă în cantități mici. Trăgând linie, bondarii și albinele sunt insecte diferite. Ambele specii ne pot spune foarte multe despre calitatea mediului din orașele în care trăim. Ne explică Alexandru Rădac, entomolog și membru al Asociației Bio-Team.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Desigur, aceleași substanțe care otrăvesc insectele polenizatoare ne otrăvesc și pe noi, oamenii. Pe termen lung, e de dorit să folosim mai puține substanțe de acest fel. Însă, în urmă cu câteva zile, Comisia Europeană a respins proiectul care prevedea înjumătățirea cantității de pesticide folosite în agricultură până în 2030.

Ascultă mai jos cea mai recentă ediție Misunea Verde:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Shutterstock