Una dintre cele mai mari surse de poluare ale Planetei este industria modei. Ultimele cifre arată că producția de haine a ajuns să polueze, la nivel mondial, chiar mai mult decât toate zborurile internaționale și transporturile maritime la un loc. Industria textilă este responsabilă pentru 20% din poluarea apelor.
Pentru fabricarea nylon-ului, de exemplu, se emite oxid de azot, un gaz cu efect de seră de 300 de ori mai puternic decât dioxidul de carbon. Pentru producerea poliesterului, pe de alta parte, sunt folosiți 342 de milioane de barili de petrol anual, iar pentru fabricarea unui kilogram de bumbac se consuma 20.000 de litri de apă.
Peste toate acestea, trebuie amintit că omenirea aruncă la gunoi 2.000 de haine, în fiecare secundă, așadar nu ar strica să cântărim de două ori decizia de a cumpăra un nou articol vestimentar.
Unele lanțuri de magazine fast fashion pun la dispoziția clienților spații pentru reciclarea hainelor. În realitate, să pare că unele dintre ele sunt plimbare pe distanțe foarte mari între depozite de sortare și magazine second-hand din diferite colțuri ale lumii și ajung să polueze foarte mult, după cum a explicat la Misiunea Verde, George Herlaș, jurnalist la publicația de investigații SNOOP. El a realizat materialul „Experiment. Am urmărit călătoria în jurul lumii a mai multor haine lăsate la reciclat în magazinele H&M. Un hanorac a ajuns înapoi după 2.200 km”.
Ascultă mai jos cea mai recentă ediție Misunea Verde: