Confidenţialitate

Misiunea Verde: Cum ar trebui plantați copacii ca să reziste la clima viitorului, diferită față de cea din prezent | AUDIO

Arborii pe care îi plantăm azi vor forma pădurile lumii de mâine. Doar că, după cum o spun tot mai mulți oameni de știință, lumea de mâine va avea o climă diferită. Prin urmare, și plantările de astăzi trebuie să țină cont de clima viitorului, pentru ca un număr cât mai mare de arbori să supraviețuiască.

Este concluzia la care a ajuns George Gârbacea, cercetător la Inventarul Forestier Național și fost președinte al Agenției Naționale pentru Protecția Mediului. Pe scurt, George Gârbacea a făcut ceva ce s-ar putea numi “plan digital de împădurire”. Mai pe românește, este o hartă digitală a zonelor optime pentru plantarea diferitelor specii de arbori, acum, dar și peste 20 de ani. Diferențele dintre habitatele actuale și cele viitoare sunt semnificative și au legătură cu schimbările climatice.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Simplificând, migrația arborilor se petrece, într-o bună măsură, pe verticală. Spre exemplu, habitatul actual al molidului este situat între 800 și 1.800 de metri, unde începe golul alpin. În deceniile următoare, e de așteptat ca molidul să urce între 1.200 și 1.800 de metri. Motivul? Molidului îi priesc temperaturile mai scăzute.
George Gârbacea, în dialog cu Victor Marin de la Asociația Parcul Natural Văcărești.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În schimb, specii iubitoare de căldură, cum sunt cerul, gorunul sau stejarul brumăriu își vor extinde serios arealul. Viitoarele plantări trebuie să țină cont de aceste schimbări, pentru ca puieții să aibă nevoie de cât mai puțină îngrijire și să aibă o rată de supraviețuire cât mai mare.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Desigur, pe lângă plantări eficiente, care să încetinească încălzirea climei, la nivel global trebuie continuate și eforturile de reducere a consumului de combustibili fosili.

Ascultă mai jos cea mai recentă ediție Misunea Verde: