Foarte mulți dintre românii care trăiesc în orașe, mai exact 92%, spun că parcurile urbane sunt o nevoie mare și foarte mare pentru viața lor. Imediat, pe următorul loc ca importanță, este reducerea poluării aerului din oraș. Asta arată un studiu realizat de curând la cererea Asociației Parcul Natural Văcărești.
Românii de la oraș sunt mai degrabă nemulțumiți de felul în care statul abordează aceste teme: aproape jumătate dintre ei sunt dezamăgiți de felul în care autoritățile tratează cele mai importante teme legate de mediu și biodiversitate, iar dintre aceștia, cel mai mulți, sunt tinerii între 18 și 29 de ani.
Surprinzător sau nu, populația Bucureștiului este semnificativ mai nemulțumită față de restul populației României de poluarea orașului, de felul în care arată parcurile urbane, de conservarea si promovarea biodiversității urbane, dar și de măsurile de control a înmulțirii speciilor invazive de plante.
În ce privește acțiunile imediate pe care orășenii le cer statului român acestea sunt: Protecția pădurilor, combaterea poluării aerului și managementul deșeurilor.
Cu toate acestea, aproape un sfert din populația urbană a României declară că nu ar merge cu mijloacele de transport în comun indiferent de condițiile oferite, cei mai multi fiind din categoria de vârstă 30-45 de ani. Tot ei cred, în mai mare măsură decât celelalte categorii de vârstă, că aerul nu este atât de poluat cum se vehiculează în spațiul public.
Sociologul Oana Ganea a explicat în Misiunea Verde de ce tinerii activi nu vor să folosească transportul în comun, deși combaterea poluării rămâne o prioritate pentru ei.
Studiul a fost făcut online, în perioada 18-22 iulie, prin aplicarea a 1.017 chestionare, reprezentând un eșantion reprezentativ pentru mediul urban din România.
Ascultă mai jos cea mai recentă ediție Misunea Verde: