Confidenţialitate

Misiunea Verde cu Mona Nicolici: Papagali din specia micul Alexandru traiesc in libertate în mai multe orașe din România | AUDIO

In Parcul Tineretului din București pot fi observate câteva exemplare de papagal din specia Micul Alexandru. Este acea pasăre exotică ce are penele colorate în verde, cioc roșu și picioare cenușii. Micul Alexandru este o specie de papagal vorbitor, cu o personalitate puternică, pe care, de cele mai multe ori îl cumpărăm în colivie, pentru a deveni un nou membru vorbăreț al familiei.  În parcurile din București au apărut, în ultima vreme, mai multe perechi care au scăpat sau au fost lăsate libere din colivii și, între timp, au făcut și pui. Mai sunt și alte orașe din România în care papagalii Micul Alexandru trăiesc liberi.

Victor Marin, de la Asociația Parcul Natural Văcărești, a aflat mai multe de la Dani Drăgan, biolog la Societatea Ornitologică Română.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Specia își are originea în India și în Africa sub-Sahariană, dar ca urmare a comerțului cu animale exotice, în toată România au ajuns să trăiască libere și să cuibărească vreo 30 de perechi. În Europa de Vest și de Sud, sunt țări în care trăiesc zeci de mii de exemplare. Și asta este o mare problemă, spun biologii.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Nu în ultimul rând, papagalii Micul Alexandru pot transmite boli pentru care păsările autohtone nu au imunitate. Iar când nu găsesc suficientă hrană, stolurile de papagali dau iama în recolte și provoacă pagube însemnate. Prin urmare, autoritățile din Europa de Vest au început să ia măsuri. Uneori, drastice.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Și ar mai fi ceva. În mod surprinzător, papagalii Micul Alexandru rezistă chiar și la temperaturi de -15 grade, cu condiția să găsească suficientă hrană și locuri în care să se adăpostească. Dar iernile tot blânde din ultima perioadă, provocate de încălzirea globală, favorizează răspândirea acestei specii exotice. Dacă vreți să aflați mai multe despre acest subiect, puteți găsi materialul integral pe site-ul Asociației Parcul Natural Văcărești.