Confidenţialitate

Misiunea Verde, cu Mona Nicolici | Organizația Meteorologică Mondială avertizează: trebuie să ne pregătim pentru cel mai călduros an din istorie | AUDIO

Cercetătorii de la Organizația Meteorologică Mondială anunță că trebuie să ne pregătim pentru cel mai călduros an din istorie. Acesta ar putea fi oricând în următorii 5 ani.

Calculele studiilor arată ca exista o probabilitate de 93% ca măcar un an dintre cei care urmează, între 2022 – 2026 să devină cel mai călduros din istoria înregistrărilor.

Până acum, acest record este deţinut de anul 2016, marcat de un puternic episod El Nino, un fenomen oceanic natural care conduce la creşterea temperaturilor.

Deocamdată, spun cercetătorii, pericolul ca planeta să se încălzească, în următorii cinci ani, cu mai mult de 1,5 grade Celsius este temporar, dar indica „punctul din care efectele schimbărilor climatice vor fi din ce în ce mai dăunătoare pentru populaţii şi pentru întreaga planetă”, a explicat secretarul general al Organizației Meteorologice Mondiale, citat de Agerpres.

„Fiecare caniculă din lumea de astăzi este mai puternică şi are o probabilitate mai mare de a se produce din cauza schimbărilor climatice provocate de oameni”, întăresc si cercetătorii de la Universitatea Oxford.

Valurile de căldură înregistrate de curând în India şi Pakistan vor deveni ceva normal. Există și riscul să fim loviți de perioade „răcoroase”, într-o lume în care temperatura globală va creşte cu 2 sau 3 grade Celsius.

Oceanele vor continua să devină mai calde și mai acide, ceea ce va face ca gheața marină și ghețarii să continue să se topească. Acest lucru va duce, în consecință, la o vreme tot mai capricioasă, cu fenomene extreme si periculoase, mai spun specialistii.

Deocamdată suntem în momentul în care temperatura medie globală a crescut cu aproape 1,2 grade Celsius în raport cu era preindustrială.
Climatologul Roxana Bojariu a explicat, în Misiunea Verde, cât de îngrijorătoare este situația.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Planeta are posibilitatea să se regenereze, dacă îi dăm posibilitatea, spune Roxana Bojariu. Este însă un proces care se va întânde pe câțiva ani, perioadă în care guvernele lunii trebuie să vină cu măsuri de adaptare.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

După o iarnă săracă în precipitații și o primăvară care a adus doar câteva reprize de ploaie, anumite regiuni din țară sunt amenințate de secetă. Deja fermierii din Moldova și Bărăgan se plâng că au pierdut cel puțin 30% din recoltele semănate în toamnă.
Critica va fi perioada următoare, până la finalul lunii iunie.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În unele zone din lume valurile de căldură din această perioadă fac deja ravagii. În vestul Indiei, în cea mai calduroasa “luna martie” din ultimii 100 de ani, zeci de păsări deshidratate au căzut din cer în fiecare zi, iar medicii veterinari și salvatorii de animale le-au hrănit cu tablete multi-vitaminice și le-au injectat apă în cioc cu ajutorul seringilor.

În Pakistan a fost depistat un focar mortal de holeră din cauza apei potabile contaminate. Mii de oameni sunt infectați pe fondul unui val de căldură însoțit de o secetă acută. Iar în Franta, seceta de la începutul acestui an a dus la restricții privind consumul de apă în 15 departamente și îi îngrijorează pe fermierii francezi în ce privește producția de cereale în acest an.

Foto: Pexels/Kaique Rocha