Confidenţialitate

Misiunea Verde cu Mona Nicolici: Motivul pentru care creșterea populațiilor de vidre este semn bun pentru locuitorii orașelor | AUDIO

În ultima zi de miercuri a lunii mai se sărbătorește Ziua Internațională a Vidrelor! Sunt mamifere semiacvatice care își fac vizuine pe malurile apelor.

În urmă cu câteva decenii, numărul vidrelor a scăzut foarte mult în toată Europa, iar în prezent este specie protejată. Puțin câte puțin, populațiile de vidre au început să își revină iar acum trăiesc chiar și în câteva orașe ale României, inclusiv în Capitală, în Parcul Natural Văcărești.

Acolo lucrează și colegul nostru Victor Marin, care a povestit despre vidre cu biologul George Bouroș.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Unul dintre motivele pentru care vidrele sunt protejate prin lege este acela că ele sunt un indicator al calității mediului. Oricât de ciudat ar suna (mai ales pentru bucureșteni), orașele în care mai trăiesc vidre nu sunt chiar atât de poluate pe cât am crede.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

George Bouroș, biolog la Asociația pentru Conservarea Biodiversității Biologice, a explicat pentru Misiunea Verde că autoritățile pot ajuta populațiile de vidre prin amenajarea malurilor râurilor. În același timp este nevoie de soluții pentru ca acestea să fie protejate de traficul haotic din orașe.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Luna trecută, o vidră a murit după ce a fost lovită de o mașină în preajma Parcului Natural Văcărești. Deși nu pare la prima vedere, oamenii și vidrele au multe lucruri în comun și, de fapt, protejând vidrele și ecosistemele de care au nevoie să trăiască, ne protejăm pe noi înșine.