Confidenţialitate

Misiunea Verde, cu Mona Nicolici: Legătura dintre dropii și calitatea mediului din anumite zone ale țării | AUDIO

Din cărțile de biologie și de prin muzeele unde mai vezi exemplare împăiate de dropie, cel mai adesea, în dreptul lor scrie “specie dispărută din România”. Victor Marin, de la Asociația Parcul Natural Văcărești, a aflat că lucrurile nu stau chiar așa.

De 15 ani, cei de la Grupul Milvus monitorizează un grup de dropii care trăiește în Câmpia de Vest. Populația are între 40 și 50 de exemplare și, după cum spune ornitologul Nagy Attila, în mod aproape uimitor, dropiile nu au dispărut niciodată din preajma orașului Salonta, unde doar câțiva oameni știau de existența lor. E-adevărat, cândva, dropiile trăiau în aproape toate zonele de câmpie ale României.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Paradoxal, Ungaria sau Spania sunt țări cu agricultură semnificativ mai mecanizată decât România. Însă cum acest proces nu a avut loc oricum și oriunde, în cele două țări trăiesc mii de dropii. De fapt, populația din Câmpia de Vest este una transfrontalieră, dropiile trecând în mod frecvent în Ungaria. Un alt factor important care a dus la micșorarea dramatică a numărului de dropii din mai toată România a fost braconajul. Gândiți-vă doar că masculii speciei sunt de talia unui curcan și femelele de talia unei gâște.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Așa au dispărut, de pildă, ultimele dropii din Oltenia. Însă viața acestor păsări minunate a fost afectată și de folosirea pesticidelor în agricultură. Așa că, dacă dropiile mai există în anumite locuri, este un indicator al calității mediului din această zonă.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Dacă vreti sa aflati mai multe despre prezența dropiilor în țara noastră, puteți urmări interviul integral cu ornitologul Nagy Attila, de la Grupul Milvus si pe canalul de YouTube al Asociației Parcul Natural Văcărești.

Ascultă mai jos cea mai recentă ediție Misunea Verde: