Confidenţialitate

Misiunea Verde, cu Mona Nicolici: În fiecare an, au loc 2000 de accidente rutiere din cauza animalelor sălbatice – Studiu | AUDIO

Între 2015 și 2020, românii au sunat la numărul de urgență 112 de aproape 22.000 de ori după ce au intrat în contact cu diverse animale. Dintre aceste apeluri, 4.600 vin de la orașe. Datele se regăsesc într-un studiu realizat de Mihai Pop, membru al Asociației pentru Conservarea Biodiversității Biologice. Care a fost motivul românilor de a apela serviciul de urgență, ne spune Victor Marin, de la Asociația Parcul Natural Văcărești care a stat de vorbă cu Mihai Pop.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Atenție! Vorbim de 12.000 de accidente rutiere raportate, iar studiul se referă doar la cinci specii de animale sălbatice. Ca idee, vidrele lovite de mașini în zona Parcului Natural Văcărești nu intră în această statistică. Și în mediul urban, tot accidentele rutiere în care sunt implicate animale sălbatice sunt principalul motiv pentru care oamenii sună la 112.

Al doilea cel mai frecvent motiv al apelurilor este prezența animalelor în zonele în care locuiesc. De exemplu, oamenii pur și simplu nu știu cum să reacționeze când văd un căprior la marginea orașului. De multe ori, au senzația că animalul este în pericol, chiar și când nu e cazul.

Așadar, există și o parte bună: oamenilor le pasă. În fine, al treilea cel mai frecvent motiv pentru care orășenii sună la 112 îl reprezintă atacurile sau rănile provocate de animalele sălbatice. Și nu, urșii nu sunt pe primul loc la apelurile din mediul urban.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În ce privește urșii, studiul a arată că cele mai multe apeluri vin din Brașov și orașele de pe Valea Prahovei. În fapt, au fost identificate câteva zone problemă și crede Mihai Pop, e greșit să concluzionăm că urșii reprezintă un pericol peste tot. De asemenea, măsurile trebuie luate punctual, în funcție de specificul zonei.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Alte măsuri sugerate de autorul studiul se referă la constuirea de treceri pentru faună, în zonele în care au fost raportate accidente rutiere cu animale sălbatice. Sau chiar modificarea legislației privind asigurarea auto obligatorie, astfel ca cei implicați în astfel de accidente să își poată repara mașina în baza R.C.A.-ului.

Ascultă mai jos cea mai recentă ediție Misunea Verde: