Confidenţialitate

Misiunea Verde, cu Mona Nicolici: Cercetătorii Facultății de Știința și Ingineria Alimentelor Galați, premiați după ce au inventat feluri de mâncare din resturi de alimente | AUDIO

Omenirea n-a învățat încă să prețuiască hrana și aproximativ o treime din mâncarea produsă în întreaga lume este, în continuare, risipită sau aruncată. Pe măsură ce resturile alimentare ajunse la groapa de gunoi se descompun, metanul, un gaz puternic, cu efect de seră, este emis în atmosferă, amplificând efectul nociv al emisiilor de carbon.

Organizația non-guvernamentală britanică WRAP, care abordează problemele crizei climatice din întreaga lume, estimează că 3,3 miliarde de tone de CO2 pe an și 7% din toate emisiile globale de gaze cu efect de seră sunt cauzate de deșeurile alimentare. În acelasi timp, până in 2050 se estimează ca populatia globului va ajunge la 10,5 miliarde, iar nevoia de hrană va crește cu 70% si va fi tot mai greu de procurat.

Dar hrana viitorului a început sa fie produsa chiar în România. O echipă de cercetători de la Facultatea de Știința si Ingineria alimentelor din Galați a inventat alimente și ingrediente plecând de la principiul că foarte curând ar putea fi considerate produse de bază toate resturile de alimente pe care în prezent oamenii le aruncă.

Nicoleta Stanciuc, prodecanul Facultății de Știința și Ingineria Alimentelor Galați, a povestit la Misiunea Verde că soluțiile sunt la îndemâna noastră. De pildă ne putem procura hrană din plantele care cresc de la natură, nu numai din cele cultivate de om.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ascultă mai jos cea mai recentă ediție Misunea Verde:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: shutterstock