Confidenţialitate

Misiunea Verde, cu Mona Nicolici: Cât puteți economisi folosind serviciile de car-sharing | AUDIO

Bucureștiul se afla, în 2021, pe locul 8 în lume la aglomerația în trafic, potrivit unui clasament realizat de un producător de sisteme GPS. Ca termen de comparație, ceva mai prost ca în București se circula în Mumbai, India sau în Bogota, Columbia.

Așa cum am mai discutat la Misiunea Verde, principala sursă de poluare a aerului din orașe o reprezintă traficul auto, însă pentru București (și nu numai) există soluții. De exemplu, serviciile de car-sharing, încă la început la noi. Car-sharing-ul (în traducere aproximativă, „împărțirea mașinii”) presupune închirierea aceleiași mașini – electrice sau hibrid – de către mai multe persoane în aceeași zi, în intervale orare diferite, cu ajutorul unei aplicații mobile.

Spre deosebire de sistemul clasic de încheiere, nu trebuie să ridicați autoturismul de la sediul firmei. Mașinile se află deja pe stradă și, cu ajutorul aplicației mobile, puteți afla unde este cea mai apropiată. Când vă terminați treaba, tot pe stradă o lăsați. Folosind la comun o mașină, numărul celor din trafic scade. Iar în București, o mașina în sistem car-sharing e închiriată de vreo 4 oameni pe zi. Deci, o singură mașină în trafic, în loc de 4. Dar din punct de vedere financiar, merită? Colegul meu Victor Marin a făcut niște calcule.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Înainte de a lua un pix și o hârtie și a vă apuca de adunat și împărțit mai luați în calcul următoarele lucruri:
– De acasă și până la prima mașină a unei companii de car-sharing, Victor a făcut între 3 și 12 minute, pe jos, pentru că mașina personală a ramas parcată în fața blocului.
– În București, parcarea e GRATUITĂ pentru mașinile electrice sau hibride, așa cum sunt aproape toate cele în sistem car-sharing.

Nu în ultimul rand, trebuie spus ca sistemul este la început in tara noastra si va avea mai multe beneficii pe masura ce va crește si cererea, asa cum se întâmplă deja în alte țări din lume, care suferă de supraaglomerarea traficului in marile zone urbane.

Ascultă mai jos cea mai recentă ediție Misunea Verde: