Aflăm care este importanța în ecosistem a unui mamifer uluitor: castorul. Dispărut din România – și din mai toată Europa – în urmă cu aproape cu 200 de ani, castorul a fost vânat pentru blană, uleiuri, dar și pentru carnea sa.
Astăzi, doar în Arad, pe cursul râului Mureș, trăiesc în jur de 100 de castori. Ovidiu Pîrv, inginer silvic și membru al Asociației Excelsior, i-a povestit lui Victor Marin, de la Asociația Parcul Natural Văcărești, cum au reapărut castorii pe Mureș.
În România, programul de reintroducere al castorului a început în 1998, când Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice Brașov a adus aproape 200 de exemplare din Germania. Treptat, animalele au fost eliberate pe mai multe râuri și, din aproape în aproape, au repopulat tot mai multe zone. Alte orașe în care mai trăiesc castori sunt Satu Mare, Oradea, Cluj sau Bistrița. Reintroducerea castorului în România și mai multe țări europene este importantă pentru că
Pe râurile mai mici, castorul face baraje din crengi și trunchiuri, iar în spatele lor, se formează mici lacuri de acumulare. În caz de furtuni sau ploi, barajele castorilor reduc riscul de inundații, iar în perioadele de secetă, apa acumulată se eliberează lent și asigură un flux constant.
Bălțile formate în spatele barajelor sunt veritabile creșe pentru puietul de pește, deoarece apa se încălzește mai repede și curge mai lent. Nu în ultimul rând, de aceste mici amenajări hidrotehnice construite de castori beneficiază și insectele, amfibienii, țestoatele sau păsările acvatice.
Materialul integral despre povestea acestui animal uimitor, un veritabil inginer constructor și peisagist, cu abilități unice în lumea animalelor, este de găsit pe canalul de YouTube al Asociației Parcul Natural Văcărești.
Ascultă mai jos cea mai recentă ediție Misunea Verde: