Confidenţialitate

Misiunea Verde, cu Mona Nicolici: Care sunt efectele ridicării de hidrocentrale pe râurile din România | AUDIO

Pe fondul crizei energetice care se prefigurează și al facturilor tot mai mari la electricitate, în România se discută tot mai mult de importanța energiei hidro. Până la urmă, România are printre cele mai bogate rețele hidrografice din Europa și, în plus, producția energiei în hidrocentrale este curată. Nu se ard gaze sau cărbuni și nici nu există riscul scurgerii unor materiale radioactive, așa cum se poate întamplă în cazul centralelor nucleare.

Până aici, toate bune. Doar că biologi, hidrologi sau botaniști averizează că amenajarea hidrocentralelor poate avea efecte grave asupra biodiversității, ceea ce face ca țara noastră să piardă zeci de milioane de euro anual.

Victor Marin, de la Asociația Parcul Natural Văcărești, a stat de vorbă cu biologul Nagy Andras Attila, de la Asociația Grupul Milvus, care ne spune cât de “curată” e, în fapt, energia hidro.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Dar în afara sturionilor, care produc valoroasele icre negre, amenajările hidrotehnice de tot felul (nu doar barajele) au redus efectivele multor altor specii. Inundațiile de primăvară formau bălți în care peștii își depuneau icrele. Bălțile respective erau adevărate creșe pentru puiet, care creștea pe timpul verii și se întorcea în râu când veneau inudațiile de toamnă. Fenomenul este cunoscut de oamenii de știință de sute de ani, și a fost descris în detaliu și de Grigore Antipa.

O altă problemă a barajelor este aceea că nu mai permite transportul sedimentelor, spune Nagy Andras Attila, biolog specializat in protectia mediului.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Volumul variabil al apei care iese din baraje nu asigură condiții constante pentru floră și faună. Paradoxal, legea prevede că un baraj trebuie să asigură un debit minim, dar specialiștii spun că legea nu se aplică. Important de știut, pentru toate construcțiile hidrotehnice se fac și studii de impact. Pe hărtie, efectele negative asupra naturii sunt minime. Nagy Andras Attila explică de ce.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Daca vă amintiti, si in cazul constructiilor de lux de pe plaja Corbu, investitorul argumenta betoanele infipte la zeci de metri in adancul ariei protejate si in dunele de nisip unice in Europa, cu un studiu care arata ca impactul de mediu in zona este zero. Ceea ce, chiar si ochiul unui nespecialist, putea sa vada ca nu e adevarat.

Daca vreti sa urmariti materialul integral despre impactul hidrocentralelor asupra naturii, il găsiti pe site-ul și pe pagina de Facebook a Asociației Parcul Natural Văcărești.

Ascultă mai jos cea mai recentă ediție Misiunea Verde:

Foto credit: Asociatia Aqua Crisius