În București, trăiesc nu mai puțin de 10 specii de liliac. În mod normal, liliecii iernează în scorburile arborilor bătrâni, însă s-au adaptat perfect vieții la oraș. În mod frecvent, se adăpostesc între ziduri și izolația de polistiren a clădirilor. Fundația Wilderness Research and Conservation a reusit să reloce mii de lilieci care trăiau în clădiri aflate în renovare. Unii dintre ei ar fi putut să încapă și într-o cutie de chibrituri, după cum i-a povestit Radu Dragomirescu lui Victor Marin, de la Asociația Parcul Natural Văcărești.
Chiar și așa, mulți orășeni intră în panică în momentul în care întâlnesc un liliac. Una dintre cele mai răspândite temeri este că liliacul îți intră în păr și pentru a-l scoate, trebuie musai să te tunzi. Nimic mai neadevărat, spune Radu Dragomirescu.
Așadar, nu avem motive să ne speriem de lilieci. Și mai mult de atât, faptul că în București trăiesc 10 specii de liliac ne scutește de folosirea unor cantități prea mari de insecticide.
În fine, în zonele cu clima mai caldă, de polenizarea unor plante precum arborele de cacao sau agavele sunt responsabili și liliecii, care, iată contribuie la fericirea noastră atunci când savurăm ciocolată sau tequilla.
Ascultă mai jos cea mai recentă ediție Misunea Verde: