Una din marile inovații ale secolului – Carnea cultivată – își face încetul cu încetul drum către circuitul comercial, iar nu peste mult timp consumatorii o vor putea cumpăra din magazinele din Europa și din întreaga lume. Țări precum Germania, Spania și Olanda fac investiții serioase în cercetare, iar Uniunea Europeană a alocat până acum circa 25 de milioane de euro acestui produs, despre care se spune că poate fi un răspuns la multe din marile provocări ale omenirii: poluare, hrană afectată de antibiotice și chimicale, riscuri de sănătate publică, securitate alimentară și protecția animalelor.
Dacă în urmă cu zece ani, carnea cultivată era doar o curiozitate, astăzi, după ani de cercetări și testări, aceasta a devenit un produs viabil care intra deja în consumul comercial, și este privită ca soluție pentru a acoperi necesarul de hrană pentru populația tot mai mare a planetei. SUA și Singapore sunt printre primele țări care au permis vânzarea noului produs alimentar.
Ce este carnea cultivată și cum este creată a explicat la Misiunea Verde Diana Cosoveanu, cercetator și consultant științific la compania Mosa Meat din Olanda.
În timp ce, mai multe companii încearcă să facă trecerea la producția de masă în așteptarea reglementărilor legale necesare, Italia a interzis producția și comercializarea cărnii cultivate, pe motiv că astfel protejează tradițiile culinare.
În România, nu s-a prea vorbit până acum despre ce înseamnă carnea cultivată și cu toate acestea Parlamentul este pe cale să o interzică prin lege, în ciuda lipsei unei minime informări publice. În această perioada, este așteptat votul final în Camera Deputaților asupra unui proiect de lege de interzicere a comercializării cărnii cultivate.
Senatorul George Scarlat explică motivul interzicerii.
“Carnea cultivată este o realitate care trebuie luată în considerare și lăsată să evolueze“- spune profesorul Petru Alexe, fost decan al Facultății de Știința și Ingineria Alimentelor, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați.
“Reprezintă o alternativă foarte bună de hrană pentru omenire și este important să le permitem consumatorilor și pieței libere să îi determine viabilitatea. În mod indiscutabil este o realizare științifică foarte importantă, și nu avem argumente pentru a o interzice” – mai spune profesorul Petru Alexe.
Ascultă mai jos cea mai recentă ediție Misunea Verde:
Foto: Shutterstock