Schimbările climatice au efecte pe care nici nu le bănuiam în urmă cu câteva decenii. De exemplu, tot mai multe cazuri de malarie și alte boli specifice zonelor tropicale și ecuatoriale au fost înregistrate în Europa și America de Nord.
Pe scurt, zonele din Africa, Asia sau America Latină, în care se înregistrează în mod normal un număr mare de îmbolnăviri, au temperaturi medii ridicate și un anumit nivel de precipitații. Toate acestea contribuie la înmulțirea anumitor specii de țânțari, a căror înțepătură transmite virusul malariei.
Numai că după ce au comparat datele climatice din perioadele 1951-1960 și 2013-2022, oamenii de știință din Spania au constatat că zonele globului în care pot apărea constant cazuri de malarie sunt cu 17% mai mari. Același studiu mai menționează că, pentru a se înmulții, de condiții climatice similare au nevoie și țânțarii care transmit febra dengue sau virusul Zika.
Victor Marin, de la Asociația Parcul Natural Văcărești, a discutat despre acest subiect cu Andrei Daniel Mihalca, profesor la Departamentul de Parazitologie al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca.
Așadar, nu ar fi exclus ca boli considerate tropicale să dispară sau, în orice caz, să fie mai rare în viitor în zonele tropicale. Explicația e destul de simplă: pe măsură ce regiunile tropicale devin tot mai neprielnice vieții din cauza temperaturilor în creștere, tot mai multe animale dispar sau migrează către zonele cu climă mai blândă. Invariabil, o parte dintre aceste specii transmit boli pentru care locuitorii zonelor temperate nu au dezvoltat imunitate.
Uneori, nici medicii nu sunt pregătiți să le trateze, fie și pentru că le cunosc doar din cărți, dar pot învăța din experiența colegilor de breaslă din zonele tropicale. Desigur, și populația trebuie să se informeze în legătură cu noile boli cu care s-ar putea confrunta. Nu în ultimul rând, la nivel global, trebuie continuate eforturile de încetinire a încălzirii globale care, ca efect secundar, pot duce și la răspândirea bolilor tropicale.
Foto: Shutterstock