La Misiunea Verde, cu Mona Nicolici, aflăm cum putem lua deciziile care să ne ajute să avem siguranța energetică și prețuri rezonabile, dacă putem să reducem energia pe care o consumăm, fără să renunțăm la confortul nostru.
Asigură-te că în locuința ta caloriferele funcționează la parametrii normali, în special atunci când observi anumite zone reci în partea lor superioară. Motiv pentru care ar trebui să aerisim caloriferele în mod regulat.
Este, de asemenea, foarte important să blochezi sursele de frig, cum ar fi ferestrele si usile izolate necorespunzător sau chiar crăpăturile din anumite locuri. Poți folosi silicon, benzi sau folii izolatoare termic pentru uși și geamuri. Se găsesc în orice magazin de bricolaj si au prețuri accesibile. În plus, nu ai nevoie de un specialist pentru a le monta.
Un alt lucru important este să verificăm periodic centrala termică, astfel încât să funcționeze eficient pentru a încălzi corect locuința. Deși centralele termice au, de cele mai multe ori, termene de garanție de câțiva ani, astfel de controale periodice pot preveni diverse probleme care pot apărea în mod inerent si care te vor duce la o plata mai mare a facturii la energie.
Poate părea obositor să faci asta, dar să închizi sursele de consum atunci când nu folosești anumite aparate e una dintre cele mai bune decizii de a scădea consumul de energie din casă.
Terminale precum televizorul, computerul, sistemul audio sau chiar încărcătorul de telefon continuă să consume energie dacă nu le deconectezi complet. Asta înseamnă să le scoți din priză atâta vreme cât ești plecat la serviciu, de exemplu. Și ca să-ți fie mai ușor, conecteză cât mai mulți consumatori la un prelungitor smart care te poate scuti de mai mult efort. Specialiștii spun că, orice consumator conectat în priză aduna la factura aproximativ 10W. Pare puțin, dar însumat, se simte.
Se pare că, bucătăria este locul în care se consumă cea mai multă energie într-un apartament. Prin urmare, verificarea frigiderului și curățarea filtrelor diverselor electrocasnice te vor asigura că acestea funcționează la parametri optimi și nu consumă mai multă energie decât este cazul.