Confidenţialitate

Misiunea Verde: Apa, aurul viitorului

Apa a fost deseori un factor strategic și un subiect de dispute la nivel mondial, iar fenomenul încălzirii globale poate agrava situația, fiind cel mai mare pericol la adresa rezervelor de apă dulce.

Modelele climatice anticipate de specialiști prevăd intensificarea perioadelor de secetă în unele părți ale lumii, odată cu creșterea frecvenței inundațiilor în alte regiuni.

Conform studiului ONU realizat în urma cu 5 ani, 50% din zonele de pe glob se limitează doar la resursele de suprafaţă pentru acoperirea necesităţilor zilnice de apă, iar 20% din bazinele acvifere ale lumii sunt deja suprasolicitate.

În mod curios, despre apă s-au făcut mai puține studii și se știu mai puține decât despre petrol, de exemplu.

Un studiu al Organizaţiei Naţiunilor Unite arată că, „la actualul nivel de consum, lumea s-ar putea confrunta cu o scădere de 40% a rezervei de apă potabilă în doar 10-15 ani”.

știați că?

  •  Doar 2.5 % din apa Pământului este apa dulce, necesara pentru supravietuirea celor 8 miliarde de oameni si este aproape in intregime stocata in gheata si subteran. Restul de 97,5% din apa Pamantului este sărată
  • Apa dulce susține, în fapt, peste 10 % din viata pe Pământ și 35% dintre toate vertebratele
  • Circa 800.000.0000 de oameni de pe glob nu au acces în acest moment la apă curată, iar până în 2025 se estimează ca aproximativ 3,5 miliarde vor ajunge să sufere de lipsa apei
  • În Africa, 90% din efortul depus pentru a aduce apa în gospodării cade în sarcina femeilor, care petrec până la șase ore zilnic doar ca să aducă apă.
  • Locuitorii din Africa Subsahariană folosesc numai 8-11 litri de apă zilnic.

Știi  de câtă apă e nevoie pentru mâncărurile și activitățile preferate?

Water Footprint Network a realizat un site unde poți afla simplu răspunsurile la aceste întrebări. Site-ul, despre care am vorbit la Misiunea Verde, de la Europa FM, este accesibil la adresa https://www.waterfootprintassessmenttool.org

FOTO: mrjn Photography /Unsplash