Coordonatoarea studiului spune că a descoperit că primele asocieri dintre un obiect şi o aromă lasă o semnătură distinctă în creier, chiar şi în cazul adulţilor.
Această amprentă a mirosului iniţial lăsată în creier este unică pentru fiecare tip de aromă în parte, a adăugat cercetătoarea israeliană.
Pentru a testa amintirile asociate cu mirosurile, oamenii de ştiinţă le-au prezentat voluntarilor un set de obiecte, care au fost apoi asociate, fiecare, cu o aromă şi un sunet.
Unele dintre arome şi sunete erau plăcute, precum mirosul de pară şi sunetul de chitară, însă altele erau neplăcute, precum zgomotul făcut de un burghiu.
La o săptămână după experiment, cercetătorii le-au cerut voluntarilor să îşi amintească obiectele care le-au fost prezentate şi au descoperit cu această ocazie că oamenii tind să îşi amintească cel mai bine mirosurile şi sunetele neplăcute.
În urmă acestor experimente, cercetătorii au remarcat că unele zone din creier, se activează atunci când mirosurile sunt asociate cu obiecte, nu însă şi atunci când acestea sunt asociate cu sunete.